Teknoloji

Facebook’un doğal Android uygulamasının çıkışı yakın

İçeriden bilgi alan kaynakların aktardığına göre Facebook’un doğal Android uygulaması final test aşamasına geldi. Söz konusu yazılım şu anda Google’ın mobil platformunda kullanılan HTML5 tabanlı uygulamanın yerini alacak. Yeni uygulamanın detayları tam olarak netlik kazanmış değil, ancak Engadget’ın kaynaklarından aldığı bilgilere göre bu uygulama şu anda Facebook içinde test ediliyor. Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg de sosyal ağın HTML5 uygulamalarının kullanışsızlığından yakınmıştı. Android uygulamasının çıkışıyla birlikte CEO’nun da içi biraz olsun rahatlayacaktır.

Geçtiğimiz ay TechCrunch Disrupt konferansında konuşan Zuckerberg iOS uygulamasının HTML5’ten doğala çevrilmesiyle birlikte kullanıcıların haber kaynaklarında daha öncesine göre iki kat daha fazla gelişme gördüklerini kaydetmişti. Dobra açıklamalar yapan CEO HTML5 tabanlı Android uygulamasını da bir hata olarak nitelendirmiş ve bunun Facebook’un çözmesi gereken sorunlarından biri olarak nitelendirmişti. İçeriden gelen bilgiler de Facebook çalışanlarının onu daha iyi yapana kadar Android uygulamasını kullanmaya zorlandığı şeklindeydi.

Ortalıkta büyük miktarda akıllı telefon ve tabletin bulunduğu bir ortamda Facebook’un temel stratejisini de mobil ortamdaki kullanıcılar oluşturuyor. Doğrusunu söylemek gerekirse bazı ülkelerde Facebook’a mobil cihazdan erişenlerin sayısı masaüstü web sitesi üzerinden erişenlerin sayısını fazlaca geride bırakıyor. Öyle ki, Facebook’un 1 milyar aktif kullanıcısının 600 milyonluk kısmını bir telefon veya herhangi bir mobil cihazdan gelen kullanıcılar oluşturuyor.

Facebook mobil ortamdan, masaüstünden ettiği kadar kâr elde edemiyor. Bu da sosyal ağ için büyük bir sorun anlamına geliyor. İşte yapılan çalışmaların bir sebebini de mobil ortamdan elde edilen gelirlerin bir şekilde artırılması, bu büyük mobil kullanıcı hacminden daha fazla yararlanılması yatıyor. Doğal uygulamalara geçiş kullanıcıları memnun etmenin yanı sıra Facebook’a da yeni para kanalları açabilir.

İlgili >> Engadget

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER