Manşetler

Facebook’tan yeni bir bağımsız VR başlığı: Oculus Quest

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Oculus yeni bir başlığın duyurusunu gerçekleştirdi. Oculus Quest, bağımsız bir sanal gerçeklik başlığı. 399 dolarlık fiyat etiketine sahip olan bu ürün 2019 ilkbaharında satışa sunulacak.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Oculus Quest ile birlikte ilk nesil Oculus cihazlarını tamamlayacaklarının altını çizdi. Zuckerberg, Oculus Quest‘in ideal VR sisteminin; kablosuz tasarım, sanal el kontrolleri ve tam donanımlı konumsal izleme gibi önemli unsurlarını birleştirdiğini kaydetti.

Zuckerberg, “Eğer bu üç niteliği bir üründe bir araya getirebiliyorsak, bunun VR için yeni bir neslinin temelleri olacağını düşünebiliriz.” şeklinde konuştu.

Oculus Quest, daha önce Project Santa Cruz olarak bilinen cihazın son kullanıcılara özel bir versiyonu olma özelliğini taşıyor. Oculus Touch gibi hareket kontrol birimlerini kullanıyor. Dört adet geniş açılı kamera sayesinde konumsal izleme sağlıyor ve insanlara sanal ortamda yürüme imkanı tanıyor.

Facebook’un yeni sanal gerçeklik başlığının “Rift kalitesinde” deneyimler sunması bekleniyor. Başlangıçta 50’nin üstünde oyun desteklenecek. Bunların arasında tırmanış simülasyonu The Climb ve macera dolu bulmaca oyunu Moss da bulunuyor. Oculus VR’ın tepe yöneticisi Hugo Barra, Oculus Quest’i oyunlar için tasarlanmış bir ürün olarak nitelendirdi. Oculus’un daha çok video odaklı diğer mobil başlıklarından ayırdı. Bu yeni platforma ciddi oranda yatırım yapacaklarını da kaydetti.

Oculus Quest, üst sınıf, bilgisayara bağlı Oculus Rift başlığının deneyimini bağımsız ve nispeten daha ucuz olan, yılın başlarında çıkaran Oculus Go ile buluşturuyor.

Quest de Oculus Go gibi, göz başına 1600 x 1440 piksel görüntü sunan optik sistemi kullanıyor. Ancak lens boşluğu ayarlanabiliyor. Yine Oculus Go’ya benzer şekilde, Oculus Quest de sesi kullanıcıların kulaklarına üfleyen dahili hoparlörler barındırıyor. Ancak bunda basların daha da iyileştirilmiş olduğu tahmin ediliyor.

Ancak Oculus Go’nun aksine, bu başlıkla uzun mesafeler boyunca yürüyebilirsiniz. Barra, bunun büyük bir salon ölçeğinde izleme sunduğunu, en az 370 metrekarelik bir alanı destekleyebildiğini kaydetti. Kumandalarının Rift’in Touch kumandalarıyla aynı tuş dizilimi bulunuyor. Ancak yarım ay şekilli takip halkası ters çeviriliyor. Böylelikle ellerinizin altında değil, üstünde kalıyor.

Barra, üst sınıf Oculus Rift oyunlarının Qculus Quest‘te kolaylıkla çalıştırılabileceğini söyledi. Tabii ki, bunun tersi de geçerli.

İLGİLİ HABERLER