Teknoloji

Facebook’tan Vine ile yaşanan sürece ilişkin dolaylı bir açıklama geldi

Facebook, geliştirici blogunda Justin Osofsky tarafından kaleme alınan bir yazı ile Vine’ın Facebook üzerinden arkadaş bulma özelliğinin engellenmesine ilişkin görüşlerini kamuoyuyla paylaştı. Osofsky Facebook’un işlevlerini kopyalayan ya da büyümesini Facebook kullanıcılarına az miktarda katkı sağlayarak (Facebook’ta paylaşım için kolay yol sunmayarak) gerçekleştiren uygulamalara karşı bir politikaları olduğunu belirtti.

vine-facebook

Vine’a bakıldığı zaman ”Facebook’ta paylaş” butonuyla ”Twitter’da paylaş” butonunun aynı büyüklükte olduğu görülüyor. Facebook’un itirazı bu noktada anlamsız gibi gözükse de paylaşılan videoların izlenmesi için kullanıcıların Facebook dışına yönlendirilmesi sosyal paylaşım sitesinin itirazına değer katıyor. Facebook halihazırda benzer sorunları Yandex’in sosyal arama uygulaması Wonder ve sesli mesajlaşma uygulaması Voxer ile de yaşıyor. Vine’ın arkasında Facebook’un en büyük rakibi Twitter’ın olması da işleri biraz daha ilginç hale getiriyor.

Osofsky amaçlarının kullanıcıların uygulamalarına kolayca giriş yapabileceği, kişiselleştirilmiş ve sosyal deneyimler yaratabileceği, uygulamalarda yaptıklarını Facebook’ta kolayca paylaşabileceleri bir platform sunmayı hedeflediklerini dile getirdi. Osofsky’nin bu sözlerinden Vine’ın bu açıdan sınıfta kaldığı anlamını çıkarmak yanlış olmayacaktır. Osofsky’nin yazısında dikkat çeken bir diğer noktaysa Facebook platformunun ve kullanıcı verilerinin Facebook’un sunduğu servislerle alakalı başka bir serviste kullanılamayacağının belirtilmesi oldu. Bu ifade Facebook Messenger ile benzer özelliklere sahip Voxer ve Facebook’un Sosyal Ağ Aramasının mobil versiyonu gibi duran Wonder’ın neden engellendiğini açıklarken, akıllara sosyal ağın Vine benzeri bir servis üzerinde çalışıp çalışmadığı sorusunu da getiriyor. Eğer ortada böyle bir hazırlık yoksa Facebook’un büyük rakibi Twitter’ı zor durumda bırakmak için kurallarını oldukça esnettiğini söylemek pek yanlış olmayacaktır.

İlgili >> Facebook Developer Blog

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER