Teknoloji

Facebook’a sadece mobilden erişen kullanıcı sayısı mart ayına göre yüzde 23 artış gösterdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Amerikan tahvil borsasını teftiş eden idari kurum SEC’e gönderilen 10-Q dokümanı haziran ayında Facebook’a sadece mobil cihazlar üzerinden kabaca 102 milyon kişinin eriştiğini gösteriyor. Geçtiğimiz mart ayında sosyal ağın 83 milyon mobil kullanıcıya eriştiği saptanmıştı, görünen o ki, aradan geçen üç aylık dönem içinde sosyal ağın mobil kullanıcı sayısında yüzde 23’lük bir artış meydana gelmiş. Şirket haziran ayında toplam 543 milyon aktif mobil kullanıcı sayısına erişti, bunun yüzde 18.7’lik kısmı sosyal ağı masaüstü site üzerinden ziyaret etmemiş kitleden oluşuyor.

Facebook’un aktif aylık masaüstü kullanıcı sayısı 2012’nin ikinci çeyreğinde yatay bir seyir izlemişe benziyor, aslında Avrua ve ABD’de hafif düşüşler bile görüşmüş. Site haziran ayı içinde ABD’de 168 milyon aylık aktif kullanıcıya erişmiş ve geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 10’luk bir artış kaydetmiş. Brezilya gibi gelişmekte olan bir ülkede aylık aktif kullanıcı sayısında yıldan yıla yüzde 146 artış kaydedilmiş ve rakam 54 milyona ulaşmış. Benzer bir tablo diğer bir gelişmekte olan ülke Hindistan’da da mevcut. Orada da aylık aktif kullanıcı sayısı 2011’in haziranına göre yüzde 84 artış göstererek 59 milyona ulaşmış.

Görülüyor ki, Facebook kullanıcıları açık bir şekilde masaüstünden mobil platforma doğru kayıyor. Bu durum da Facebook’un 2012’nin ikinci çeyreğindeki gelirlerinin yüzde 84’ünü oluşturan reklamların selameti açısından oldukça büyük önem teşkil ediyor. Son çalışmalar mobil kullanıcıların Facebook üzerinde masaüstü siteden erişenlere göre daha uzun vakit geçirdiğini ortaya koyuyor. Bu iyiye işaret gibi görülebilir, ancak Facebook’un mobil site veya uygulamalar üzerinden satabileceği reklam alanı masaüstü siteye göre oldukça kısıtlı. Ancak kullanıcıların akıllı telefon ve tabletler üzerinden Facebook’a girişi arttığı sürece Facebook’un zorunlu olarak bazı değişiklikler yapması gerekiyor.

İlgili >> SEC

İLGİLİ HABERLER