Teknoloji

Facebook’a kesilen tarihin en büyük cezası onay bekliyor

facebook almanya koronavirüs

Facebook’un ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ile, tekrarlanan gizlilik ihlâlleri doğrultusunda verilen cezalar üzerine uzlaşmaya vardığı söyleniyor. Wall Street Journal‘ın haberine göre, FTC bu hafta içinde 5 milyar dolarlık uzlaşmayı onayladı. Karar ABD Adalet Bakanlığı’nın hukuk davaları bölümüne inceleme için gönderildi. İncelemenin ne kadar süreceği ise şu an için bilinmiyor.

Facebook adına konuşan bir temsilci çıkan haberi ne doğruladı ne de hakkında yorum yaptı. Daha sonra ABD’de yayınlanan Washington Post ve New York Times gazeteleri de, çıkan ilk haberi doğrular nitelikte haberler yayınladı.

WSJ, FTC’nin parti temsilcileri nezdinde oylama yaptığını kaydetti. Üç Cumhuriyetçi komisyon üyesi uzlaşma yönünde oy kullanırken, iki Demokrat üye ise karşı oy kullandı. Cezanın yanı sıra, uzlaşmanın gereği olarak Facebook’un üstüne düşen ödevler hakkında da bir bilgi bulunmuyor.

Geçtiğimiz nisan ayında Facebook, beklenen FTC cezasının bir parçası olarak kenara 3 milyar dolar koyduğunu kaydetmişti. İlk kez geçtiğimiz şubat ayında Washington Post tarafından haberi yapılan uzlaşmanın, 2018’deki Cambridge Analytica veri gizliliği skandalıyla ilgili olduğu söyleniyordu. Aynı zamanda son zamanlarda Facebook’un bitmek bilmeyen veri sızıntıları veya ihlâlleriyle de ilgisi bulunuyordu.

Facebook, en son çeyrek kazanç raporunda, satışlardan 15.1 milyar dolar elde ettiğini paylaşmış ve bir önceki yıla göre yüzde 26’lık artış kaydetmişti. O zamanlar 3 milyar dolar, Facebook’un elindeki nakit varlığın ve pazarlanabilir menkullerin yüzde 6’sı olarak gösterilmişti.

Uzlaşmanın onaylanması durumunda, ceza FTC tarihinde kesilmiş en büyük ceza olacak. Şu andaki rekor, 22.5 milyon dolarlık ceza ile 2012 yılında Google’a verilen bir cezada bulunuyor. Diğer yandan, 5 milyar dolar ceza ödemek Facebook’u pek de olumsuz etkilemeyecek gibi görünüyor. Çünkü şirket son zamanlarda sürekli rekor kâr rakamları açıklıyor.

İLGİLİ HABERLER