Teknoloji

Facebook yüz tanıma sistemini kapatıyor

facebook yüz tanıma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook’un çatı şirketi Meta, yüz tanıma teknolojisinden vazgeçiyor. Şirketten yapılan açıklamada, Facebook yüz tanıma sisteminin önümüzdeki haftalarda kapatılacağı belirtildi. Artık sistemi aktive hâle getiren kullanıcılar da fotoğraflarda otomatik olarak tanınmayacak.

Facebook ekibi önümüzdeki dönemde 1 milyardan fazla yüz şablonunu silecek. Görme engellilere yardımcı olan Otomatik Alt Metin de fotoğraflarda görülen insanların ismini söylemeyi bırakacak.

Meta’dan yapılan açıklamada, bu kararın yüz tanıma teknolojisinin geniş kapsamlı kullanımına ilişkin endişelerin giderek artması nedeniyle alındığı belirtildi. Meta yüz tanımanın hâlâ kilitli bir hesaba erişim gibi bazı konularda insanlara yardımcı olacağına inansa da, bu teknolojiye gizlilik odaklı daha dar kapsamlı bir strateji çerçevesinde yaklaşmanın daha uygun olacağını düşünüyor. Örneğin, dış sunucularla veri paylaşımına gerek duymayan cihaz üstü tanıma, Meta’nın daha uygun bulduğu yöntemler arasında yer alıyor.

Facebook’un yüz tanıma sistemini kapatması için uzun süredir büyük bir baskı söz konusuydu. Şirket, yüz tanıma sistemi için açılan bir davada 2020’de 650 milyon dolar karşılığında uzlaşmaya varmıştı. ABD’de çeşitli eyaletler ve Avrupa Birliği, yüz tanıma teknolojisinin kullanımına kısmi yasaklar getiren yasaları onaylamıştı.

Facebook veya daha geniş kapsamıyla Meta, yüz tanıma teknolojisinden vazgeçme konusunda yalnız değil. Amazon, Rekognition adını verdiği yüz tanıma sisteminin polisler tarafından kullanımını süresiz yasaklamış durumda. Google ise 2018’den bu yana yüz tanıma sistemini satmıyor. Meta henüz sistemi tamamen rafa kaldırmasa da, gizlilik konusundaki kötü imajını düzeltmek için belli ölçüde feragat ediyor.

İLGİLİ HABERLER