Teknoloji

Facebook kullanıcılarını etiketlenmeyen fotoğraflarından da haberdar edecek

facebook abd

Facebook kullanıcılarını etiketlendikleri fotoğraflardan bildirimlerle haberdar ediyor. Ancak sosyal paylaşım sitesinin yakında kullanıcılara daha fazla bildirim göstermesi muhtemel görünüyor. Facebook yüz tanıma özelliğindeki ilerlemeler sayesinde kullanıcılara “içinde olabilecekleri fotoğraflar” için de bildirim gönderecek.

Ancak söz konusu özellik, ilk etapta düşünüldüğü gibi kullanıcıların sinirini bozmayabilir. Facebook’tan yapılan açıklamada, kullanıcılara sadece fotoğrafın ve fotoğrafın paylaşıldığı kitlenin içinde oldukları takdirde bildirim gönderileceğinin altı çizildi. Kısacası bir arkadaş veya “arkadaşın arkadaşı” tarafından yüklenen fotoğraflarda kullanıcılara bildirim gönderilecek.

Söz konusu özelliğin tamamen yeni olduğunu söylemek ise pek mümkün değil. Duyurulan yeniliği “mevcut bir özelliğin yeni bir uygulaması” şeklinde tanımlamak yanlış olmayacaktır. Facebook bu yeniliğin altında mevcut “etiket önerme” teknolojisinin bulunduğunu açıkladı.

facebook yuz tanimaFacebook yeni özelliğinin görme engelliler için sitenin erişilebilirliğini artırdığına da dikkat çekti. Şirket, bu teknoloji sayesinde uygulamanın fotoğraflarda etiketli olmayan kişileri bile tanımlayabilme yeteneğine kavuşacağını belirtti.

Ancak sosyal paylaşım sitesinin bu hamlesi, çok daha ciddi bir soruna da çözüm vadediyor. Diğer sosyal ağlarda olduğu gibi, Facebook’ta da başkalarının fotoğraflarıyla oluşturulan sahte profillere sıklıkla rastlanıyor. Profil fotoğraflarındaki benzerlik için de bildirim gönderecek olan Facebook, böylelikle taklit sorununu çözmeyi amaçlıyor. Konuya ilişkin yapılan açıklamada da bu duruma dikkat çeken şirket, “Bunu başkalarının Facebook’ta sizi taklit etmesini engellemek için yapıyoruz” ifadesini kullandı.

Facebook yüz tanıma özelliklerinin sınırlanmasına izin verecek

Facebook yüz tanıma yeteneklerinin kullanımının sınırlandırılmasına izin verecek. Kullanıcılar diledikleri takdirde sitenin kimliklendirme için profil fotoğraflarına veya videolarına atıfta bulunmasını engelleyebilecek. Ancak bunun için kullanıcılara geniş ölçekli kontrol seçenekleri sunulmayacak. Özellik sade biçimde tamamen açılabilecek veya devredışı bırakılabilecek.

İLGİLİ HABERLER