Teknoloji

Facebook yüz tanıma davasında uzlaşmaya vardı

facebook yapay zekâ yuz tanima

Facebook, yüz tanıma teknolojisi nedeniyle açılan grup davasının sonlanması için davacılarla 550 milyon dolar karşılığında uzlaşmaya vardı. Sosyal medya devi, söz konusu uzlaşma anlaşmasının duyurusunu dördüncü çeyrek sonuçlarıyla birlikte yaptı.

Yüz tanıma teknolojisi davası 2015’te açılmıştı. Davacılar, Facebook’un “Etiket Önerileri” aracının kullanıcıların biyometrik verilerini izinsiz olarak kullandığını öne sürmüş ve bu durumun Illnois eyaletinin Biyometrik Bilgi Gizliliği Yasası’nın ihlâli anlamına geldiğini iddia etmişti.

Sosyal medya devi, 2018’le birlikte yüz tanıma teknolojisi konusunda daha şeffaf hareket etmeye başlamıştı. Kullanıcılarına yüz tanıma ayarlarını değiştirebilecekleri sayfayı daha açık şekilde göstermeye başlayan şirket, geçtiğimiz yıl itibarıyla bu özelliği varsayılan olarak devredışı bırakmıştı. Facebook, yüz tanımadan yararlanmak isteyen kullanıcıların özelliği aktif hâle getirmesini zorunlu kılmıştı.

Facebook yüz tanıma davasında çıkan kararlara itiraz etmişti

Federal mahkeme, 2018’de yüz tanıma davasında davacıların lehine karar vermişti. Facebook bu karara itiraz etse de, geçtiğimiz yılın ağustos ayında da itirazına da olumsuz yanıt almıştı. The New York Times’ın haberine göre; Facebook’un ödeyeceği 550 milyon dolar, Illnois eyaletinde yaşayan uygun vatandaşlara dağıtılacak ve davalıların yasal masraflarını da karşılayacak.

550 milyon dolar büyük bir meblağ gibi görünse de, Facebook için oldukça düşük bir rakam. Şirket, 2019’un dördüncü çeyreğini 21 milyar dolar gelirle kapatmıştı.

İLGİLİ HABERLER