Teknoloji

Facebook yüz binlerce uygulamanın kullanıcı verilerine erişimini kesti

facebook

facebookFacebook bir açıklama yaparak uygulama programlama arayüzünü (API) uzun süredir aktif durumda olmayan uygulamalara kapattığını duyurdu. Söz konusu geliştirici platformu, uygulamaların sosyal ağın kullanıcı verilerine erişmesini mümkün kılıyor.

Şirket yüz binlerce uygulamayı etkileyecek bu hamleyi 1 Ağustos itibarıyla yapacağını geçtiğimiz mayıs ayında gerçekleştirdiği F8 geliştirici konferansında açıklamıştı. Geliştiricilerden ve şirketlerden uygulamalarını yeni bir değerlendirme için yeniden kendisine göndermesini isteyen sosyal ağ, bu süreçte veri toplama ve kişi doğrulama konusunda yeni maddelerin olduğu yeni sözleşmeler de imzalamıştı.

Sosyal paylaşım sitesi bu hamlesiyle üçüncü taraf uygulamaların da Cambridge Analytica skandalının patlak vermesinin ardından değiştirdiği gizlilik kuralları ve yürürlüğe koyduğu kısıtlamalarla uyumlu hâle gelmesini amaçlıyor. Söz konusu skandalda Facebook kullanıcılarının verileri bir üçüncü taraf uygulama tarafından çekilmiş ve ardından sosyal ağın hizmet koşullarına aykırı biçimde başka bir şirkete satılmıştı. Bu skandalın ardından API erişimi izni verdiği tüm uygulamaları mercek altına alan sosyal paylaşım sitesi, inaktif durumda olan veya yeniden değerlendirme için kapısını çalmayan uygulamaların platforma erişimini kesti.

Facebook tarafından konuyla ilgili olarak ürün ortaklıkları başkan yardımcısı Ime Archibong’un imzasıyla yayınlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Hâlâ kullanımda olan ancak yeniden değerlendirme için bize gönderilmeyen uygulamaların geliştiricilerine bunu yapmalarını tavsiye ediyoruz. Söz konusu değerlendirme sürecinde bu uygulamalara öncelik vereceğiz. Daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğumuzda geliştiricilerin önünde buna yanıt vermek için oldukça kısa bir zaman dilimi bulunuyor. Verilen zaman dilimi içinde gerekli bilgiler sağlanmazsa, ilgili uygulamanın API erişimi kesilecek.”

Facebook değerlendirme için sıraya alınan uygulamaların API erişimin kesilmeyeceğinin altını çizdi. Şirket yenilenen politikalarına uyumlu hâle gelen uygulamalar için de değerlendirme sürecinde bir sorun yaşanmayacağını belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER