Manşetler

Facebook kişilerin Yıla Genel Bakış’ında kötü anıları ayıklıyor

2015-yilina-genel-bakis-181215

Facebook geçen hafta dünyanın yılına genel bakış atmayı sağlamışken, bu hafta da her bir kullanıcının kendi hayatlarında neler olduğuna kişisel bir genel bakış atmayı sağlıyor.

Facebook 2015’in Yılına Genel Bakış servisini kullanıma sundu. Bunun sayesinde Facebook kullanıcıları son 12 ayda neler yaşadıklarını görebilecek, böylelikle kısa dönemli bir nostalji yaşayabilecek. Ancak bu sefer kullanıcılar kötü anıları filtreleme, ayrılık veya sevilen kişilerin göçüp gitmesi gibi hatırlanmak istenmeyen olayları özetten ayıklama fırsatına sahip olacak. Bu şekilde Yıla Genel Bakış paylaşılması ve göz atılması daha fazla mutluluk veren ve yüzleri güldüren bir hâl alacak.

Facebook sözcüsü geçen yıl aldıkları geri bildirimlere göre davrandıklarını ve insanlara Yıla Genel Bakış içinde görmek ve paylaşmak istedikleri fotoğrafları seçme noktasında daha fazla seçim fırsatı tanımaya ihtiyaç duyduklarını belirtti. Bu nedenle kullanıcılara Yıla Genel Bakış içinde çeşitli filtreler sunuluyor, böylelikle görmek istemedikleri fotoğrafları çıkarabiliyorlar. Facebook’un algoritmasının yakalayamadığı fotoğraflar için de, kullanıcılara Yıla Genel Bakış içine başka fotoğraflar ekleme izni veriliyor.

facebook-2015-genel-bakis-181215-2

Yıla Genel Bakış’ınız Haber Kaynağı içinde göründüğünde, Facebook size geçen yıldan 10 adet fotoğrafı otomatik olarak tavsiye ediyor ve filtresi de kötü anıları görüntülenmeden saklaması için elinden geleni yapıyor. Kullanıcılar bu seçimleri değiştirebilir, kendi yükledikleri veya başkaları tarafından etiketlendikleri fotoğrafları ekleyebilirler.

Kullanıcılara neler görmek ve paylaşmak istedikleri noktasında daha fazla kontrol sağlamak Facebook’un kişilerin anılarına çevrim içi ortamda ne kadar saygı gösterdiğini ortaya koyuyor. Geçtiğimiz mart ayında Geçmişte Bugün aracının çıkışının ardından bazı kullanıcılar geçmişte yaşadıkları ve bir daha görmek istemedikleri arkadaşların ölümü gibi bazı anıları gördükleri için rahatsızlık duymuşlardı. Facebook bu işlevi ekim ayında güncellemiş ve söz konusu sorunlara çözüm getirmişti. Yıla Genel Bakış’ta daha en baştan bu soruna çözüm bularak yola çıkıyor.

İLGİLİ HABERLER