Teknoloji

Facebook yeni tür sosyal uygulamalarla farklı aktivite ve deneyimlerin paylaşılmasını sağlayacak – Video

Facebook, kullanıcılara ne gibi aktivitelerde bulunduklarını belirtme, bu aktivitelerde yaşadıkları deneyimleri arkadaşlarıyla paylaşma ve arkadaşlarının ne gibi aktiviteler içinde bulunduklarını keşfetmelerini sağlayacak yepyeni uygulamalar sunacak.

Söz konusu uygulamalar kitap okuma, TV şovu seyretme, müzik dinleme, yemek pişirme gibi özel fiilleri de durum belirteci olarak kullanabilecek. Uygulama geliştiricileri herhangi bir fiili istedikleri adla birleştirerek kullanıcılara “beğenmek” fiilinin ötesinde duyguları ifade edebilme imkânı verecek. Çok fazla gürültü yaratmamak adına bu özel aktivitelerin hepsi kullanıcıların haber kaynağı üzerinden paylaşılmayacak, ancak her yeni aktivite Facebook’un yeni tanıttığı, sayfanın sağ üst köşesinde yer alan kayan haber bandı üzerinde görünecek. Facebook, Timeline’da kullandığı algoritmayı kullanarak aktivitelerin önemlilik derecesini belirleyecek. Bu dereceye göre de önemli olan aktiviteler başkalarıyla paylaşılacak.

Gerçek zamanlı paylaşım sayesinde Facebook kullanıcıları farklı mekanlarda aynı deneyimi yaşayabilecek. Facebook Spotify, Mog ve Rdio gibi çevrimiçi müzik servisleriyle işbirliği yapıyor. Kullanıcıların bu servisler üzerinden dinledikleri şarkılar haber bandında görünecek. Böylelikle Ayşe’nin dinlediği şarkıyı gören ve o şarkıyı seven Mehmet aynı şarkıyı hemen, Ayşe ile aynı anda dinlemeye başlayabilecek. Netflix ve Hulu gibi çevrimiçi video servisler benzer işlevi video tarafında sunacak.

Spotify, Mog, Rdio, Hulu, Netflix gibi başlangıçta işbirliğine gidilen servisler Türkiye’den kullanılmadığı için bu servise başlangıçta adapte olmak zor olabilir. Ancak tahmin ediyoruz ki, kısa süre içinde bu yeni uygulamaları sağlıklı şekilde deneyimlememizi sağlayacak geliştiriciler ve ürünleri ortaya çıkacaktır.

Video: Facebook’tan Yeni Tür Sosyal Uygulamalar

İLGİLİ HABERLER