Manşetler

Facebook yeni algoritmasıyla birlikte haber kaynağındaki asılsız haberleri azaltacak

facebook-haber-kaynagi-asilsiz-haber-200115

Facebook sadece bir sosyal ağ değil. Çoğu kişi için Facebook bir haber kaynağı işlevi görüyor, haber kaynağını aileleri ve arkadaşlarından gelen paylaşım ve fotoğrafların yanında gündemi takip etmek için de kullanıyor.

Bazen gerçek gibi görünen, ancak “asılsız” olan ve tamamen eğlence amaçlı içeriklerle karşılaşmak mümkün oluyor. Facebook bunlara tıklanmasını ve kullanıcıların yanıltılmasını azaltmak amacıyla bu gibi içeriklerin şikayet edilmesine imkan tanıdı. Facebook’un algoritması bu gibi paylaşımların ne kadar kullanıcı tarafından silindiğini dikkate alacak ve bu asılsız içeriklerin haber kaynakları içinde gösterimini önemli derecede azaltacak.

Haber kaynağındaki bu değişiklikler Facebook’u daha akıllı hâle getirecek. Facebook’a göre insanlar genellikle geri bildirimlere bağlı olarak gerçek veya doğru sandıkları asılsız haberleri siliyorlar. Arkadaşlar paylaşımın altında “Yalan” ve benzeir yorumlarda bulunduğunda kullanıcılar bu gibi paylaşımları daha sık şekilde siliyor. Siz görmeden asılsız paylaşımların silinmesiyle birlikte, bu gibi paylaşımların görülerek yanlış anlaşılması ve yeniden paylaşılması gibi durumların da önüne geçilecek.

Facebook’a göre, asılsız içerik barındıran veya özellikle yanıltma amacı taşıyan haberler diğer haberlere verilen bağlantılara göre iki buçuk kat daha sık şekilde şikayet alıyor. Bu da kullanıcıların asılsız içeriklere karşı ne kadar hassas olduğunu ve kaldırılmasına yönelik adım attıklarını gösteriyor.

Bu tür asılsız haber paylaşımlarının yakalanmasında kullanılacak algoritma şikayet edilen veya zararlı olarak işaretlenen paylaşımların yanı sıra silinme sayısını da hesaba katacak. Bu gibi paylaşımların haber kaynaklarındaki görünüm sayılarının azaltılmasına ek olarak, Facebook bu tür paylaşımların birçok kullanıcı tarafından yanıltıcı veya sahte olduğu şeklinde bir ibareyi de paylaşımın bir köşesine iliştirecek, böylelikle insanlar da bu durumdan haberdar olacak.

İLGİLİ HABERLER