Teknoloji

Facebook yayınladığı eksik verilerle araştırmacıların emeğini heba etti

facebook veri sızıntısı avrupa birliği ürün geliştirme

Facebook’un kendilerine sağladığı verilere güvenen yanlış bilgi araştırmacıları, aylar hatta yıllar boyunca gerçekleştirdikleri çalışmalarını boşuna yapmış olabilir. New York Times‘a göre bunun nedeni, sosyal ağın kullanıcıların web sitesindeki yayınlar ve bağlantılarla nasıl etkileşime girdiği konusunda onlara kusurlu ve eksik bilgiler vermesidir.

Facebook, platformundaki yanlış bilgilerin yayılmasını izlemek için akademisyenlere son birkaç yıldır verilerine erişim imkanı sağlıyor. Şirket araştırmacılara şeffaflık ve tüm kullanıcı etkileşimine erişim sözü vermişti, ancak şirketin onlara verdiği verilerin yalnızca ABD’deki kullanıcılarının yaklaşık yarısının etkileşimlerini içerdiği bildiriliyor. Ayrıca, etkileşimleri raporlarda yer alan kullanıcıların çoğu, eğilimlerini açıkça ortaya koyacak kadar siyasi paylaşımlarda bulunan kullanıcılardır.

New York Times’ın gördüğü, araştırmacılara gönderilen bir e-posta iletisinde Facebook, “neden olmuş olabileceği rahatsızlık” için özür diledi. Ayrıca şirket onlara sorunu çözmekte olduğunu, ancak işlemesi gereken çok fazla veri olması nedeniyle bu işlemin haftalar sürebileceğini söyledi. Ancak Facebook, araştırmacılara ABD dışındaki kullanıcılar için aldıkları verilerin yanlış olmadığını söyledi.

Facebook temsilcisi Mavis Jones veri yanlışlığının, şirketin görünüşe göre hızlı bir şekilde çözmek için çalıştığı teknik bir hatadan kaynaklandığını kaydetti. New York Times’ın belirttiği gibi, yanlışlığı ilk keşfeden, Urbino Üniversitesi’nden doçent Fabio Giglietto’ydu. Giglietto, araştırmacılara verilen verileri, sosyal ağın ağustos ayında herkese açık olarak yayınladığı “Geniş Görüntülenen İçerik Raporu” ile karşılaştırdı ve sonuçların eşleşmediğini buldu.

Bu rapor yayınlandıktan sonra diğer araştırmacılar da endişelerini dile getirdi. Engadget’a konuşan Kuzey Carolina Üniversitesi’nden araştırmacı Alice Marwick, Facebook’un kullandığı verilere erişimleri olmadığı için bu sonuçları doğrulayamadıklarını söyledi. Şirketin cuma günü araştırmacılarla özür dilemek için bir telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Bu araştırmacılardan biri olan Megan Squire, New York Times’a, “İnsan bakış açısından, bugün bu çağrıda 47 kişi vardı ve bu projelerin her biri risk altında ve bazıları tamamen yok edildi.” şeklinde demeç verdi.

Bazı araştırmacılar araştırmaları için bilgi toplamak amacıyla kendi araçlarını kullanıyorlar, ancak en az bir keresinde Facebook erişimlerini kesmişti. Ağustos ayında Facebook, NYU Reklam Gözlemevi projesiyle ilişkili hesapları devre dışı bıraktı. Ekip, siyasi reklamlar hakkında bilgi toplamak için bir tarayıcı uzantısı kullanıyordu, ancak sosyal ağ bunun yetkilendirilmemiş bir işlem olduğunu söyledi. O sırada, projenin baş araştırmacısı olan Laura Edelson, Engadget’a Facebook’un ekibi susturduğunu çünkü çalışmaların genellikle platformundaki sorunlara dikkat çektiğini söylemiş ve şunları eklemişti: “Bu bölüm bir şey gösteriyorsa o da Facebook’un kimlerin onları incelemesine izin verildiği konusunda veto yetkisine sahip olmaması gerektiğidir.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER