Teknoloji

Facebook yavaş bağlantılar için kapak görseli ön izlemesini buzluyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook-fotograf-buzlama-070815

Facebook gelişmekte olan ülkelerdeki veya yavaş internet bağlantısına sahip kullanıcılarının servisten mümkün olduğu kadar eksiksiz şekilde yararlanması için büyük çaba gösteriyor.

Bir yandan giriş seviyesi akıllı telefonlar için özel olarak tasarlanmış uygulamalar çıkaran sosyal ağ devi, son olarak fotoğraf ön izlemelerinin hızlı şekilde yüklenmesini, mümkün olan en düşük veri kullanımıyla birlikte garanti altına almak için çalışıyor. Kullanıcıların bir fotoğrafın yüklenmesi sırasında sıkılmamasını isteyen Facebook, boş alan yerine fotoğraf ön izlemesinin küçük ve bulanık bir versiyonunu gösteriyor.

Facebook, 2G mobil veri bağlantısı gibi, yavaş İnternet bağlantısına sahip kullanıcıların fotoğrafların yüklenmesi için beklemek zorunda olduklarını, özellikle diğer fotoğraflardan daha büyük olan kapak görsellerinin yüklenmesinin birkaç saniye aldığını bir problem olarak nitelendiriyor. Bekleme süresi boyunca kullanıcıların fotoğrafın bulunduğu yerde gri renkli boş bir kutu gördüklerini, bunun de servisin değerini düşürdüğünü ve görsel açıdan cazip olmayan bir durum oluşturduğunu kaydetti.

Sosyal ağı bu problemi düzeltmek için kolları sıvadı ve yaptığı çalışmaların detaylarını da programlama blogunda paylaştı. Hedef belirli durumlarda kapak görseli boyutunu 200 bayta indirmekmiş, böylelikle Kapak görseli ön izlemesi boş gri kutu yerine gösterilebilecekmiş. Facebook bunun için JPEG teknolojisinin ve çok düşük çözünürlüğün karışımından yararlanmış; düşük çözünürlüklü görüntüyü yukarı ölçeklemiş, daha sonra da bulanıklaştırma uygulamış.

Sonuç olarak yavaş İnternet bağlantısına sahip kullanıcılar kapak görselinin bulanıklaştırılmış bir versiyonunu görecek. Bu sayede kapak görselinden bazı detayları seçmek mümkün olacak, ancak kapak görselinin tamamını görmek için yükleme işleminin tamamlanması gerekecek. Tabii ki, bu sırada boş bir alan yerine bulanık fotoğraf görmek bile sayfanın sıkıcılığını önemli oranda alıp götürecek, son kullanıcının memnuniyeti artırılacak.

İLGİLİ HABERLER