Teknoloji

Facebook sahte reklamları tespit etmek için yapay zekâdan yararlanıyor

facebook almanya koronavirüs

facebook yapay zekaFacebook paylaşım moderasyonu, yalan haberlerin yayılmasıyla mücadele ve diğer “istenmeyen” içeriklerle mücadele konusunda daha şeffaf olmak adına çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ABD başkanlık seçiminin ardından çalışmalarını hızlandıran şirket, bu hedef doğrultusunda farklı araçlardan yararlanıyor. Facebook yapay zeka yardımıyla Haber Kaynağı’na sızan sahte reklamları tespit ediyor.

Haber Kaynağı üzerinde bir bağlantıya veya reklama tıklandığında hedef sitenin reklamın konusuyla eşleşmesi gerekiyor. Ancak bu eşleşme her zaman gerçekleşmiyor. Hatta bazen hedef site Facebook’un reklam politikalarını veya topluluk kurallarını ihlâl edebiliyor.

Facebook’un “gizlenme” olarak nitelediği durum burada devreye giriyor. Reklamlar ve paylaşımlar, sosyal paylaşım sitesinin değerlendirme süreçlerinin etrafından dolaşabiliyor. Çünkü Facebook’un çalışanlarına ve taşeronlarına kullanıcıların Haber Kaynağı’nda tıkladıklarından başka siteler gönderiliyor.

Facebook yapay zeka ve insan dokunuşunu birlikte kullanıyor

Facebook söz konusu sahtecilikleri tespit için geliştirdiği stratejileri uygulamaya daha fazla kaynak ayırıyor. Gizlenmiş paylaşım ve reklamların ortaya çıkarılması için yapay zekâ ve gerçek insanlar tarafından yapılan değerlendirmeler birlikte kullanılıyor. Buna ek olarak, şirket politikalarına gizleme konusunda daha açık ifadeler eklendi. Artık sahte reklam veya içerik paylaşımı yapan sayfalar ve reklam verenlerin Facebook’a girişi engellenecek.

İLGİLİ HABERLER