Teknoloji

Facebook yapay zekâ ile robotları doğru hedefe götürecek

facebook yapay zekâ yuz tanima

Robotların haritalar olmadan hareket etmesi yeni bir şey değil. Ancak bu hareketin doğru şekilde olması ayrı bir durum. Haritasız hareket ederken robotların çıkmaz yollara girmesi ve engellere takılıp düşmesi gibi olaylar hep ihtimal dahilinde. Facebook, yapay zekâ ile bu soruna bir çözüm vadediyor.

Facebook’un yeni geliştirdiği dağıtılmış takviye öğrenme algoritması, robotun haritasız biçimde yüzde 99.9 doğru hedefe ulaşmasını sağlıyor. Hedefe ulaşırken ideal rotadan sapma oranının yüzde 3’te kalması ise Facebook’un teknolojisinin asıl dikkat çeken yönü oluyor.

Tam adı “Merkezsiz Dağıtılmış Yakınsal Yön Optimizasyonu” (DD-PPO) olan teknolojinin çalışması için derinlik verisi alabilen standart bir RGB kameradan, GPS’ten ve pusuladan fazlasına ihtiyaç duyulmuyor.

Sistemin kilit noktasını iyi ölçeklenen ve iş yükü ne kadar fazla olursa olsun eş zamanlamasını bozmayan yeni eğitim yöntemi oluşturuyor. Bu konuda daha önce yapılan çalışmalarda robotun işlemci gücünün düşük olması durumunda sorun yaşanabiliyordu. Facebook’un eğittiği sanal istemcisi, 80 yıllık insan deneyimine eş seviyede noktadan noktaya yönlendirme yapabiliyor.

Facebook yapay zekâ ile kapalı mekanlarda doğru yolu gösterecek

Bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan algoritma ise kapalı mekanlarda büyük ölçüde doğru yolu seçebiliyor ve yanlış yön tercihini de kısa süre içinde algılayıp doğru yöne dönebiliyor. Facebook, algoritmanın binaların yapısal düzenlerini anlayabildiğinin de altını çizdi.

Facebook’un teknolojisinin henüz ilk aşamalarında olduğunu unutmamak gerekiyor. Karmaşık senaryoları veya dış mekan navigasyonunu kavrayamayan sistem, sensörlerle iletişimi kopunca çalışmadığı için uzun mesafeli navigasyon konusunda etkili olmuyor. Yine de, Facebook gelecekteki potansiyel ilerlemelerden umutlu olduğu için çalışmalarındaki mevcut durumu şimdiden paylaşmışa benziyor.

İLGİLİ HABERLER