Teknoloji

Facebook yalan haberle mücadelede gruplara göz açtırmayacak

facebook yalan haber

Facebook yalan haber ile mücadele konusunda yeni adımlar atmaya devam ediyor. Şirketin bu konudaki en son hamlesi, platformdaki zararlı içeriklerin yayılmasını engellemeyi amaçlıyor. Sosyal ağ, bundan böyle sürekli olarak yalan haber yayan grupları Haber Kaynağı’nda daha az görünür kılacak. Grup sayfalarının 2016 ABD başkanlık seçimlerinde propaganda ve yanlış bilgi dağıtımındaki yerini düşününce Facebook’un geç bile kaldığı söylenebilir.

Facebook’un yaptığı bir diğer değişiklik ise Haber Kaynağı’ndan düşük kaliteli yayıncıların içerikleri kaldırmayı amaçlıyor. Yayıncıların etkisini değerlendirecek olan sosyal ağ, Haber Kaynağı’ndaki görünürlüğü de bu doğrultuda belirleyecek. Bu yaklaşımın Google’ın arama sonuçlarını sıralamasına benzer olduğu söylenebilir. Eğer bir internet sitesine düzenli olarak başka sitelerden bağlantı verilirse, Facebook’un sistemi kaynağın güvenilir olduğuna karar verecek.

Facebook haber doğrulama makaleleri konusunda da küçük bir değişiklik yapıyor. Associated Press, ABD’de bazı videolar üzerinde haber doğrulama işlemi yürütecek. Buna ek olarak, “Güven Göstergeleri” ile de Facebook kullanıcıları bir haber paylaşımının genel bağlamı üzerinde fikir sahibi olabilecek. Söz konusu göstergeler, Trust Project adını taşıyan bir organizasyon tarafından sağlanacak.

Yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek adına WhatsApp’ta hayata geçirilen çeşitli önlemler, Facebook Messenger’a da geliyor. Mesaj iletimi göstergelerini daha önce sunmaya başlayan Facebook, bir yandan da bağlam butonlarıyla Messenger’da paylaşılan haberler hakkında daha fazla bilgi edinmeyi sağlıyor.

Facebook yalan haber ile mücadele etmek adına başka küçük değişiklikler de yapıyor. Messenger’a daha kapsamlı bir engelleme aracı getiren şirket, profillere de onaylanmış hesap rozetleri ekleyecek. Kuralları ihlâl eden gruplarda da moderasyon önlemleri biraz daha sıkılaştırılacak.

İLGİLİ HABERLER