Teknoloji

Facebook: Yalan haberle mücadele için yapmamız gereken çok şey var

facebook

facebook yalan haberDonald Trump’ın yeni ABD Başkanı seçilmesine tepki duyanların öfkelerinden nasibini alan mecralardan birisi de Facebook olmuştu. Trump karşıtları, sosyal paylaşım sitesini yalan haberlerle ABD’nin yeni başkanının önünü açmakla suçlamıştı. Bir açıklama yayınlayan Facebook yalan haber probleminin varlığını kabul etti ve bu yönde yapılması gereken çok şey olduğunun altını çizdi.

Şirketin yönetimden sorumlu başkan yardımcısı Adam Mosseri’nin imzasıyla TechCrunch sitesine gönderilen açıklamada, Facebook’un yanlış bilgilerin yayılmasına karşı mücadele ettiği, ancak bu konuda uzun bir yolun katedilmesi gerektiği belirtildi.

Facebook yalan haber kaynaklı problemlerle uzun süredir uğraşıyor

Facebook yalan haber problemiyle uzun süredir karşı karşıya. Sosyal paylaşım sitesinin algoritmik seçimler için gerçek editörlerini işten çıkarması da problemi alevlendirmişti. Örneğin, Trump’a yakınlığıyla bilinen bir televizyon kanalı olan Fox News’in spikerlerinden Megyn Kelly’nin Clinton’ı desteklediğine dair yalan bir haber Facebook üzerinden yayılmıştı. Buna karşılık, sosyal paylaşım sitesinin editörlerinin de görevde oldukları dönemde muhafazakar haber kaynaklarının içeriklerini engellediği iddia edilmişti.

ABD’nin yeni başkanı Trump’ın komplo teorilerine yatkınlığı ve muhafazakar medya kaynaklarına yakınlığı biliniyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Facebook’un haber ekosistemindeki yeri ve sorumluluğunun daha yakından izlenmesi muhtemel görünüyor. Sosyal paylaşım sitesinin kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg de yaptığı bir açıklamayla yalan haberle mücadele konusundaki sorumluluklarına dikkat çekmişti.

İLGİLİ HABERLER