Teknoloji

Facebook yalan haber ile mücadele için elini cebe atabilir

facebook yalan haberFacebook yalan haber ile mücadele için haber doğrulama organizasyonlarına belli bir ücret ödemeye hazır olduğunu açıkladı. The Financial Times’a konuşan Facebook’un Haber Kaynağı’ndan sorumlu yöneticisi Adam Mosseri, şirketin gerektiği takdirde haber doğrulamak adına başka bir organizasyona ödeme yapmayı değerlendirebileceğini belirtti.

Ticari işbirliklerinin masada olduğunu ve buna gayet olumlu baktıklarını söyleyen Mosseri, bunun organizasyonlara göre değişiklik gösterebileceğini dile getirdi. Facebook yöneticisi, bu konuda sorumluluk almak istediklerini ve bunun için finansal düzenlemelere de hazır olduklarının altını çizdi.

Facebook hâli hazırda yalan haberlerin tespiti için aralarında Snopes ve Politifact’in de bulunduğu çeşitli kuruluşlarla birlikte çalışıyor. Ancak bugüne kadar Facebook ve haber doğrulama kuruluşları arasında ticari bir bağlantıdan bahsedilmemişti. Sosyal paylaşım sitesinden gelen son açıklama, bu bağın bundan sonra kurulabileceği anlamına geliyor.

Mosseri’nin sözleri, Facebook’un kendi haber doğrulama ekibini kurmaya niyetli olmadığını gösteriyor. Sosyal paylaşım sitesi, Haber Kaynağı’nı düzenlemekle sorumlu editörlerinin trendler kutusu için haber başlıklarını yeniden yazmasının yarattığı tepkiden ders almışa benziyor. Mosseri’nin başka kuruluşlarla işbirliğinden bu kadar belirgin bir biçimde bahsetmesi de Facebook’un yaklaşımının daha iyi anlaşılmasını sağlıyor.

Facebook yalan haber ile mücadele için kullanıcılarına da ipucu veriyor

Facebook haber doğrulama konusundaki işbirliklerini aralık ayında duyurmuştu. Sosyal paylaşım sitesinin kullanıcıları, bir süredir yalan olması muhtemel haberlerin yanında işaretler görüyor. Facebook yalan haber ile mücadele konusunda kullanıcılarına da gerçek dışı paylaşımları farketmelerini sağlayacak bazı ipuçları verdi.

İLGİLİ HABERLER