Teknoloji

Facebook’tan önemli WhatsApp kararı

facebook whatsapp sifreleme

Facebook, WhatsApp üzerinde reklam gösterme konusunda, en azından şimdilik, ısrarcı davranmayacak gibi görünüyor. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre; sosyal medya devi, WhatsApp’ta reklam gösteriminin etkili yollarını bulması amacıyla oluşturduğu ekibi tasfiye etti. Ekibin şimdiye kadarki çalışmalarının da WhatsApp’ın kodundan çıkartıldığı belirtildi.

Facebook, 2018’de WhatsApp’ın Durum bölümünde reklam göstermeyi planladığını açıklamıştı. Instagram’ın hikaye özelliğinin WhatsApp versiyonu olan bu bölümün bir para kaynağı şeklinde işlemesinin planlandığı da bu açıklama sayesinde anlaşılmıştı. The Wall Street Journal’ın haberinde Facebook’un bu kararının WhatsApp’ın kurucularının şirketten ayrılmasında önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

WhatsApp’ın kurucularının platformda reklam gösterimine karşı olan sert tutumları uzun süredir biliniyor. 2012’de WhatsApp’ın resmi blogunda reklamlar için “zekânıza hakaret” şeklinde bir ifade kullanan kurucular, “bir reklam değiştirme odası” sunmayı istemediklerinin de altını çizmişti.

Facebook WhatsApp kurucularını küstürmüştü

Jan Koum, Facebook’un WhatsApp’ın Durum bölümünde reklam gösterme planını açıklamasından kısa bir süre önce şirketten ayrılmıştı. O dönem çıkan haberlerde Koum’un Facebook’un WhatsApp’ın kullanıcı verilerinden yararlanma ve şifrelemeyi zayıflatma isteğinden dolayı böyle bir karar aldığı belirtilmişti. WhatsApp’ın bir diğer kurucusu olan Brian Acton ise Koum’dan bir yıl önce Facebook’a veda etmişti. Acton, Cambridge Analytica skandalının patlak vermesinin ardından Twitter’da “#DeleteFacebook” (Facebook’u sil) şeklinde bir paylaşımda bulunmuştu.

Facebook’un WhatsApp’ta reklam gösterme planlarından tamamen vazgeçip vazgeçmediği henüz bilinmiyor. Ancak The Wall Street Journal’ın haberinde şirketin şimdilik bu planı askıya aldığı izlenimi daha ağır basıyor. WhatsApp için öncelik bir süre daha kurumsal odaklı özelliklerde olacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER