Teknoloji

Facebook WhatsApp mesajlarını reklam için analiz etmek istiyor

facebook whatsapp sifreleme

Veri şifreleme konusu çok uzun süredir gündemde olsa da, son birkaç yıldır daha politik hâle gelmiş durumda. Akıllı telefonlardaki veri ve mesajların şifrelenmesi konusunda pazardan çok yoğun bir talep gelirken, devletler de güvenlik meselesini öne sürerek “arka kapı” erişimi istiyor. Facebook gibi şirketler için WhatsApp mesajlarını şifreleme bir reklam aracı olsa da, potansiyel bir gelir kaybı faktörü olarak da görülüyor. Bu konudaki güvenilirliği sorgulanan Facebook hakkında yeni bir iddia gündeme geldi.

Sosyal medya devinin kişiselleştirilmiş reklam göstermek için şifrelenmiş WhatsApp mesajlarını analiz etmeyi ve mesajlardan bilgi çekmeyi amaçladığı söyleniyor.

Şifrelenmiş veriler, içerikleri ne olursa olsun, izinsiz kişilerin erişiminden korunacak şekilde tasarlanıyor. Bu siber korsanların ve suçluların yanı sıra kolluk kuvvetlerini ve şirketleri de kapsıyor. Dolayısıyla hedeflenmiş reklamlar üzerinden gelir elde eden şirketlerin de eli kolu bağlanıyor.

Ancak Facebook gibi şirketler için verileri şifreleyip bundan fayda sağlamanın da yolu var gibi görünüyor. Facebook, Microsoft, Amazon ve Google gibi dev şirketler kaynaklarını homomorfik şifreleme olarak anılan bir kanala yönlendiriyor. Bu teknoloji verileri şifrelerini kırmadan analiz etmeyi sağlıyor. Bunun zayıf şifrelemenin veya arka kapının varlığını işaret ettiği söylenebilir.

Bu yaklaşım Facebook için bir altın madeni gibi görünüyor. Şirket kullanıcılarına verdiği taahhüdü bozmadan WhatsApp’ın verilerinden yararlanma imkanına kavuşuyor. Ancak bunun uygulamasının homomorfik şifrelemenin testlerine bağlı olduğunu belirtmek gerekiyor.

Facebook tarafından The Information’a gönderilen açıklamada, yapılan çalışmaları WhatsApp verileriyle ilişkilendirmek için erken olduğu belirtildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER