Teknoloji

Facebook-WhatsApp anlaşmasının arkasındaki esas neden Internet.org olabilir

whatsapp iki faktörlü doğrulama

Halihazırda dünyanın en büyük sosyal ağı konumunda olan Facebook, WhatsApp Messenger’ı satın alarak anında mesajlaşma uygulamaları pazarının da zirvesine yerleşti. Anlaşmanın yetkili merciler tarafından onaylanmasının ardından Facebook 450 milyon kişiyi daha kullanıcıları arasında sayabilecek.

whatsapp-logo-130613

Medya işin daha çok 19 milyar dolarlık değer kısmına odaklanmış durumda, ancak bu rakamın ağırlıklı olarak hisse senetlerinin devreye girmesiyle ortaya çıktığını unutmamak gerekiyor. Benzer anlaşmalarda hisse senetlerinin yıllar içinde değer kaybetmesiyle ilk duyurulan rakamın aşağıya indiği pek çok kez görülmüştü. Satır aralarına bakıldığında Facebook’un WhatsApp’ı satın almasının altındaki temel neden olarak ise şirketin iletişimi küresel ölçüde demokratikleştirme isteği gösteriliyor.

Kısa bir süre önce Facebook öncülüğünde oluşturulan Internet.org isimli girişim, iletişimi küresel ölçüde demokratikleştirme isteğiyle yola çıkmıştı. WhatsApp’ı satın alarak şu an için 450 milyon telefon numarasının bulunduğu bir veri tabanının sahibi haline gelen Facebook’un böylelikle Internet.org gündemini operatörlere daha kolay kabul ettirebileceği düşünülüyor. Facebook’un uzun vadede elindeki bu kuvvetle operatörlerle WhatsApp, Instagram ve Facebook için kullanım ücretlerinden arındırma anlaşması yapabileceği belirtiliyor. Bu tarz anlaşmaların operatörlere yeni aboneler getirmesi son derece olası gözüküyor. Veri ücretlerinin yüksek olduğu bölgelerdeki kullanım oranının düşüklüğünün farkında olan Facebook için WhatsApp, operatörlerle yapacağı anlaşmalarda önemli bir koz işlevi göreceğe benziyor.
Internet.org ile platformdan, servis sağlayıcıdan ve kullanıcının yerinden bağımsız, ücretsiz bir küresel iletişim alanı oluşturmayı hedefleyen Mark Zuckerberg için bu yolculukta WhatsApp’ın önemi büyük olacak.İlgili >> Pocket-lint

İLGİLİ HABERLER