Eğlence

Facebook Watch düzenli yayınlanan içerikleri bir araya getiriyor

facebook watchLâfta sosyal medya televizyonu bitirecekti, ancak geldiğimiz noktada sosyal medya şirketlerinin de televizyon deneyimini destekleyen araçları art arda çıkardıklarının görüyoruz. Facebook da YouTube gibi geleceğin TV platformu olma iddiasını taşıyor. Bu iddiaya yardımcı olacak yeni bir araç, Facebook Watch’un duyurusu gerçekleştirildi.

Watch, sadece Facebook’ta yayınlanan videoların keşfedildiği bir yer olmayacak. Zaten bunun için Facebook içinde bir Video sekmesi bulunuyor. Watch ise Facebook videolarının rastgele niteliğine biraz daha düzen ve tutarlılık getirecek. Diğer bir deyişle, belirli bir konu veya kişi etrafındaki, bölümler hâlindeki içerikler veya düzenli programlar sergilenecek.

Facebook videoların gücünü uzun zaman önce fark etti. Bunun para getiren bir iş olduğunu gördü. Bugün Facebook paylaşımlarına baktığımızda videoların önemli bir yer tuttuğunu görüyoruz. Ne var ki, haber kaynağı içinde gezinirken sürekli videolarla karşılaşmak çoğu zaman işin bütün eğlencesini götürüyor. Facebook bu soruna şu an için sadece ABD’de kullanılabilen Video sekmesiyle çözüm bulmuştu. Watch ise bunun biraz daha organize olmuş ve düzenli olarak yayınlanan içerikleri gösteren versiyonu olacak gibi görünüyor.

Programlar belirli bir konu etrafında hazırlanan veya bölümler hâlinde olan türde içerikler. Bu açıdan Facebook’ta her gün paylaşılan türde videolardan farklılık taşıyor. Belki Türkiye’de Facebook’ta düzenli olarak yayınlanan türde programlara pek fazla rastlamıyoruz. Ancak ABD’de bu tarz programlar sosyal ağ üzerinde yayınlanıyor. Yaşam koçu Gabby Bernstein’ın düzenli videoları, Kitchen Little adlı karakterin maceraları veya Amerikan Beyzbol Ligi karşılaşmaları gibi düzenli yayınlanan içerikler sosyal ağ üzerinde de gösteriliyor.

Tabii ki, dijital ve internet çağında Facebook Watch sadece çevrim içi programları bir araya getiren bir platform olmakla sınırlı kalmıyor. “En Çok Konuşulan”, “İnsanları Neler Güldürüyor” gibi dinamik olarak hazırlanan, otomatik öğrenme sistemlerinden de yardım alınan bölümler de bulunuyor. Ayrıca İzleme Listesi bölümü sayesinde de takip edilen bölümlerin kayıtlarını sürekli takip etme ihtiyacı ortadan kalkıyor. Tabii ki, içeriklere yorum bırakma veya tepki verme gibi imkanlar da mevcut.

Facebook Watch şu an için ABD’de kısıtlı sayıda kullanıcıyla test ediliyor. Sadece seçilmiş bir kullanıcı kesimine sunuluyor. Facebook, belirli sayıda yapımcıyı da orijinal TV programlarının parçası olmaları için davet ediyor. Bu servisin ne kadar tutacağını ilk etapta test aşaması belli edecek. Sonrasında dünya çapına yayılıp yayılmayacağını göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER