Manşetler

Facebook videolu profil fotoğraflarını test ediyor

facebook-profil-yeni-tasarim-test-011015-2

Facebook’un kalbi başlangıçta kullanıcıların profil sayfalarında atıyordu. Ancak 2006’dan bu yana düzenli olarak yapılan değişikliklerle ilgi odağı profillerden Haber Kaynağına doğru kaydı. Yine de, profil sayfaları Facebook’un önemli cazibe noktalarından biri olmayı sürdürdü. Şirketten yapılan açıklamaya göre, profil sayfaları günde 4 milyar kez görüntüleniyor. Son yıllarda profil sayfalarının görünümünü değiştirme konusunda temkinli davranan Facebook, yeni tasarım değişikliğiyle temkini biraz olsun elden bırakıyor. Ortaya çıkan sonuçta ise kullanıcıların paylaştıklarından ziyade arkadaşlarının görmek istedikleri ön plana çıkıyor.

Facebook’un yeni profil sayfası tasarımına ilişkin ilk sızıntılar yaz aylarında ortaya çıkmıştı. Profil fotoğrafının büyütülerek öne ve merkeze alınması sızan görüntülerde göze çarpan ilk nokta olmuştu. Ancak Facebook’un profil sayfalarında yapacağı en büyük değişiklik bu olmayacak. Sosyal paylaşım sitesi, 7 saniyelik sürekli dönen videolardan oluşan profil fotoğraflarını test ediyor. Videolu profil fotoğraflarının tasarıma farklı bir boyut kazandıracağı şimdiden rahatlıkla söylenebilir. Kulağa küçük gibi gelen bu değişim, Facebook kullanıcılarına profillerinde daha kreatif olma fırsatını sunacağı için daha büyük bir anlam taşıyor.

facebook-profil-yeni-tasarim-test-011015-3

Videolu profil fotoğraflarını ilk olarak Facebook’un çalışanları test ederken, sonrasında ABD ve Birleşik Krallık’ta küçük gruplar da test kapsamına alındı. Videolu profil resimlerini kullanmak zorunlu tutulmayacak olsa da, özelliğin genel kullanıma sunulmasıyla birlikte pek çok kişinin en azından deneme amaçlı olarak hareketli profil resimlerine geçiş yapması muhtemel gözüküyor.

Facebook’un profil fotoğraflarıyla ilgili yapacağı tek değişiklik videolu profil resimleri olmayacak. Facebook kullanıcıları profil fotoğraflarını değiştirdikleri zaman fotoğrafın gösterilmesi için bir süre belirleyebilecek. Bu sürenin tamamlanmasının ardından Facebook, bir önceki profil fotoğrafına otomatik olarak dönüş yapacak.

facebook-profil-yeni-tasarim-test-011015-1

Facebook profil sayfalarındaki daha derin değişiklikler ise fotoğrafın altında gerçekleşecek. Yeni profilde kullanıcılardan, tıpkı Twitter’daki gibi, kendilerini anlatan oldukça kısa biyografiler yazmaları istenecek. Hemen bu bölümün altında yer alan “Hakkında” bölümündeyse kullanıcıların yaşadıkları yer, gittikleri okul gibi bilgiler gösterilecek. Bu alanı fotoğrafların yer aldığı bölüm takip edecek. Kullanıcılar gösterilen fotoğrafları arasında düzenleme yapabilecek ve öne çıkarılmasını istedikleri fotoğraflarını seçebilecek. Öne çıkarılmış fotoğraflara ek olarak, güncel fotoğraflar da ayrı bir kısımda gösterilecek. Arkadaşların gösterilmesinin ardından sıra Zaman Tüneli’ndeki paylaşımlara gelecek.

facebook-profil-yeni-tasarim-test-011015-4

Facebook’un kullanıcının yansıtmayı istediklerinden ziyade arkadaşlarının görmeyi istediklerini ön plana çıkaran yeni profil sayfaları, dağıtımlarına başlanmasıyla birlikte epey konuşulacak gibi gözüküyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER