Teknoloji

Facebook’un 360 derece videolarını iOS’e taşıyor

facebook-360-video-240915

Facebook, geçtiğimiz ayında Oculus birimiyle işbirliğinin ilk meyvesi olan 360 derece videoları, web ve Android’de Haber Kaynağına taşımıştı. Sosyal paylaşım sitesi, bu özelliği şimdi de iOS cihazlarına getirmeye ve 360 derece reklamları test etmeye hazırlanıyor.

Dileyen tüm kullanıcılar Facebook’a 360 derece video yükleyebilecek. Söz konusu videolar, Haber Kaynağında normal biçimde gösterilecek. Kullanıcılar web’de video üzerinde tıklayarak, mobilde ise cihazı hareket ettirerek baktıkları yeri değiştirebilecek.

GoPro, Vice ve Disney Channel gibi içerik ortakları, Facebook’ta 360 derece video paylaşımında bulunmuştu. Sosyal ağ, yakında BuzzFeed, Nickelodeon ve ABC News gibi içerik sağlayıcılarının da 360 derece video yayınlamaya başlayacağını açıkladı. Söz konusu format için bir mikro site de geliştiren Facebook, kullanıcılarına 360 derece videoları nasıl kaydedeceklerini ve yükleyeceklerini anlatıyor. Facebook’a bu proje kapsamında Theta, Giroptic ve IC Real Tech gibi kamera üreticileri de eşlik ediyor.

Hem yapılan duyuru hem de gerçekleştirilen girişimler, Facebook’un 360 derece video formatını mümkün olduğunca popüler kılmayı istediğini gözler önüne seriyor. Buna ek olarak, sosyal paylaşım sitesinin gelecek tasavvurunda tam teşekküllü sanal gerçeklik platformlarının da önemli bir yer tuttuğu da anlaşılıyor.

360 derece videolar, Facebook’a daha fazla reklam vereni kendisine çekme imkanını da tanıyor. AT&T, Corona, Nescafe, Samsung ve Disney gibi şirketler, Facebook’da 360 derece video reklamlar gösterecek.

Facebook video konusundaki çalışmalarını önümüzdeki dönemde daha da artırma konusunda kararlı gözüküyor. Videolara özel bir akışı ve videolu profil fotoğraflarını test eden Facebook, halihazırda 8 milyar seviyesinde olan video görüntüleme sayısını artırmayı amaçlıyor. Şirketin reklam ürün müdürü Ted Zagat’ın “Facebook bir ya da iki yıl içinde bir video sitesine dönüşecek.” sözleri, nihai hedefin ne olduğunu somut biçimde ortaya koyuyor.

İLGİLİ HABERLER