Manşetler

Facebook veri ve gizlilik kontrollerine erişimi kolaylaştırıyor

facebook veri ve gizlilikFacebook gibi büyük ölçekli teknoloji şirketlerinin veri toplama pratikleriyle ilgili en büyük problemlerden birisi de, bu şirketlerin hangi verileri topladığını anlamak ve toplanan verileri kontrol etmek. Cambridge Analytica skandalı nedeniyle yoğun tepkilerle karşılaşan Facebook için şeffaflık eskisine kıyasla daha önemli hâle gelmiş gibi görünüyor. Facebook veri ve gizlilik kontrollerine erişimi kolaylaştırarak bu tepkileri biraz olsun hafifletmeyi istiyor gibi görünüyor.

Sosyal paylaşım sitesi, mobil uygulamasının yeni ayarlar sayfasının dağıtımına başladı. Yenilenen ayarlar panelinde kullanıcıların karşısına “Bilgilerinize Erişin” adını taşıyan bir seçenek çıkıyor. Burada kullanıcılar Facebook’taki fotoğraf, yorum ve mesajlarını bir arada görüntüleyebiliyor.

Facebook’un yaptığı değişiklikler, ilk bakışta oldukça “kozmetik” görünüyor. Sosyal paylaşım sitesi, veri toplama pratiklerinde herhangi bir değişiklik gerçekleştirmiyor. Sosyal paylaşım sitesinin sunduğu bilgilerin de daha önceden kullanıcılara açık olduğunu ve sadece bir araya getirilmiş biçimde gösterildiğini belirtmek gerekiyor.

Facebook’tan konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Geçtiğimiz hafta politikalarımızı güçlendirmek adına neler yapmamız gerektiğini açıklamıştık. Yaptığımız değişikliklerle insanlara Facebook’un nasıl çalıştığını göstermeyi ve veriler üzerinde nasıl seçimler yapabileceklerini anlatmayı istiyoruz.”

Sosyal paylaşım sitesinin yaptığı değişiklikler yüzeysel olsa da, şirkete Avrupa ve ABD’deki resmi makamları yatıştırma konusunda yardımcı olacak gibi görünüyor. Avrupa Birliği’nin yakında yürürlüğe girecek yeni gizlilik yasası, şirketlerin hangi verileri topladığı ve bu verileri nasıl kullanacakları konusunda açık olmasını zorunlu kılıyor.

Facebook veri ve gizlilik kontrollerinde Cambridge Analytica skandalının etkilerini aşağıya çekmek adına başka değişiklikler de yapacak gibi görünüyor. Hizmet koşullarının dilini de sadeleştireceğini açıklayan şirket, veri politikasında da şeffaflığı artıracak güncellemeler yapmayı planlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER