Teknoloji

Facebook veri paylaşımı için Çinli şirketlerle anlaşma yaptığını doğruladı

facebook almanya koronavirüs

facebook veri paylasimiFacebook’un 2007’den bu yana en az 60 şirketle veri paylaşımı anlaşması yaptığına dair haberler kısa süre önce gündeme gelmişti. Bu konuda ilk etapta sessiz kalan sosyal ağ, şirketlerle veri paylaşımı yaptığını kısmen doğrularken; ilginç biçimde sadece dört şirketin adını verdi. Facebook veri paylaşımı için aralarında Huawei ve Lenovo’nun da bulunduğu dört adet Çinli şirketle anlaşmasının olduğunu açıkladı. Özellikle ABD’de güvenlik endişeleri nedeniyle operatörlerle anlaşmakta zorlanan Huawei’nin listede bulunması dikkat çekiyor.

Sosyal medya devinden yapılan açıklamaya göre, şirketlerle gerçekleştirilen veri paylaşımı anlaşmaları sayesinde akıllı telefonlarda daha pürüzsüz bir Facebook deneyiminin sunulabildiği belirtildi. Açıklamada Facebook kullanıcılarının verilerinin ilgili şirketlerin sunucularından saklanmadığının altı çizildi. Facebook bu konuda emin olmak için hem mühendisleri hem de müdürleri tarafından gerekli denetimlerin yapıldığını vurgulamayı ihmal etmedi.

Bütün bu çalışmalara rağmen, Facebook Huawei ile yaptığı veri paylaşımı anlaşmasını sonlandırmaya hazırlandığını doğruladı. Anlaşmanın sonlandırılmasına ilişkin çalışmaların bu hafta itibarıyla tamamlanacağı belirtildi.

Ancak Facebook’un veri paylaşımı konusunda anlaşma yaptığı tek Çinli üreticinin Huawei olmadığını unutmamak gerekiyor. Lenovo, Oppo ve BlackBerry ile Alcatel markalı telefonların üreticisi TCL Communications, Facebook’un veri paylaşımı için anlaşma yaptığı Çinli şirketler arasında bulunuyor. Huawei ile olan işbirliğini sonlandıracak olan Facebook, söz konusu üç şirketle olan ortak çalışmasını ise devam ettirecek gibi görünüyor.

Facebook veri paylaşımı konusunda sadece Çinli şirketlerle yaptığı anlaşmaları doğrulasa da, sosyal ağın başka büyük şirketlerle de benzer işbirlikleri gerçekleştirdiği iddia ediliyor. Amazon, Microsoft ve Samsung gibi şirketler de Facebook’un veri paylaşımı yaptığı kuruluşlar arasında sayılıyor. Apple ile Facebook arasında da böyle bir anlaşmanın olduğu öne sürülse de; Apple CEO’su Tim Cook, Facebook ile veri paylaşımı konusunda hiçbir anlaşmalarının olmadığını belirtmişti.

İLGİLİ HABERLER