Teknoloji

Facebook verilerinin gözetim amacıyla kullanılmasını yasakladı

facebook abd
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook veriFacebook veri kullanım politikasında değişikliğe gitti. Platform politikasını değiştiren sosyal paylaşım sitesi, geliştiricilerin Facebook verilerini gözetim amacıyla kullanmasını yasakladı.

Sosyal paylaşım sitesi, değişiklikler çerçevesinde platform politikasının dilini daha anlaşılır hâle getirdi. Böylelikle geliştiricilere Facebook verilerini gözetim amacıyla kullanamayacakları mesajı daha net biçimde veriliyor. Şirketten yapılan açıklamada, yapılan değişiklikle platform politikasının daha iyi anlaşılmasının amaçlandığı belirtildi. Facebook için yapılan değişiklikler, Instagram’ı da kapsıyor.

Facebook, yaşanan son gelişmelerin ardından veri erişimine sahip üçüncü taraflara yönelik talimatlarını değiştirmişe benziyor. Geçtiğimiz ekim ayında kolluk kuvvetlerinin Geofeedia adını taşıyan sosyal medya gözetim aracı sayesinde Facebook, Twitter ve Instagram’daki verilere ulaştığı ortaya çıkmıştı. Söz konusu aracın Baltimore’da Freddie Gray’in öldürülmesinin ardından yapılan protestolara katılanları izlemek için kullanıldığı belirtilmişti.

Geofeedia’nın erişim hakkı Facebook, Instagram ve Twitter tarafından iptal edilmişti. Yaşanan tartışmaların ardından Twitter da pozisyonunu sağlamlaştırmıştı. Mikro blog servisi, geçtiğimiz kasım ayında API’sının gözetim amacıyla kullanımının yasak olduğunu bir kez daha vurgulamıştı.

Facebook veri kullanım politikasındaki değişikliği sivil toplum örgütleriyle birlikte gerçekleştirdi

Facebook’tan yapılan açıklamada, politika değişikliği için ACLU ve Color of Change gibi sivil haklar gruplarıyla birlikte çalışıldığı belirtildi.

İLGİLİ HABERLER