Teknoloji

Facebook kullanıcı verilerini çalanların peşinde

facebook almanya koronavirüs

Facebook geliştiricilerin özel verileri çalabildiğinin farkında görünüyor. Şirket bunu engellemek için mücadelesini mahkeme salonlarında da sürdürüyor. The Verge‘de yer alan habere göre, sosyal ağ özel kullanıcı verilerini hileli tarayıcı eklentileriyle toplayan Andrey Gorbaçov ve Gleb Sluşevski isimli iki Ukrayna vatandaşını dava etti. Kullanıcıları burç ve “kime benziyorsunuz” türü testlerle kandıran ikili, Facebook’un giriş aracını kullandıktan sonra kullanıcılardan ekstra bir eklenti yüklemelerini istiyor. Bu eklenti, kullanıcıların açık bilgilerinin yanı sıra özel bilgilerine de erişim sağlıyor. İkilinin Facebook’un reklamları yerine kendi reklamlarını gösterdiği de dava dosyasındaki bilgiler arasında yer alıyor.

Gorbaçov ve Sluşevski, verilere izinsiz olarak erişerek Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Kötüye Kullanımı Yasası’nı da ihlâl etmekle suçlanıyor. Sözleşme ihlâli ve Facebook’u yanlış yönlendirmek de yöneltilen suçlamalar arasında bulunuyor. Sahte isimler kullandığı belirtilen ikilinin Facebook’un geçtiğimiz ekim ayında tarayıcı eklentileri üzerine yaptığı detaylı inceleme sonucunda yakalandığı ifade edildi.

Facebook imajını düzeltmek istiyor

Tarayıcı eklentilerinin 2017 ve 2018’de 63 bin kişiye ait bilgilerine eriştiği ve bunun da Facebook’un bilançolarına zarar verdiği belirtildi. Şirket, olayı ortaya çıkarmak için yaptığı araştırmada 75 bin dolar harcadığını açıkladı. Davada bir tazminat bedelinden bahsedilmese de, Facebook’un zararını telafi etmeye çalışması şaşırtıcı olmayacaktır.

Facebook bu tarz davalarla öncelikli olarak kamuoyu nezdindeki amacını düzeltmek istiyor gibi görünüyor. Gorbaçov ve Sluşevski’yi ABD’ye getirtemedikçe bu davalardan somut sonuç alınması ihtimali pek yüksek değil. Ancak Facebook’un başkalarının benzer işlere girişmesini engellemek için böyle bir hamle yapmış olduğu da söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER