Teknoloji

Facebook ve Twitter Çin’in trollerini açığa çıkarıyor

facebook ve twitter
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook ve Twitter, Çin hükümeti tarafından yönetildiğine inanılan sahte hesap şebekelerini açığa çıkarttı ve söz konusu hesapları kapattı. Her iki şirket de konuyla ilgili çalışmalarının sonuçlarını kamuoyuyla paylaşırken, kapatılan hesapların Çin yönetimi tarafından Hong Kong‘daki karışıklıkla ilgili olarak bilgi kirliliği yaratmak amacıyla kullanıldığı belirtildi.

Twitter’dan yapılan açıklamaya göre, Çin’de açılan 936 hesap, Hong Kong’daki karışıklığı kasıtlı biçimde çarpıtmaya çalıştı. Mikro blog servisi, bu hesapların eylemcilerin meşruiyetine ve siyasi pozisyonlarına zarar vermek için uğraştığını belirtti. Yapılan açıklamada, platformun manipülasyonla mücadele kurallarını farklı şekilde ihlâl eden hesapların hepsinin askıya alındığı ifade edildi.

Facebook tarafından ortaya çıkarılan şebeke ise biraz daha küçük. Sosyal ağın siber güvenlik şefi Nathaniel Glaicher; yedi sayfa, üç grup ve beş hesabın Çin yönetimiyle bağlantısının tespit edildiğini ve bağlantılı yapıların tamamının Facebook’tan kaldırıldığını belirtti. 15 bin 500 hesabın bu sayfalardan en az birini takip ettiği, 2 bin 200 kişinin de bu gruplardan en az birine üye olduğu dile getirildi.

Hong Kong’daki protestolar, şehirde yaşayanların işledikleri suçlardan dolayı Çin’e gönderilip yargılanmasına yönelik bir yasa tasarısının gündeme gelmesinin ardından başlamıştı. Son haftalarda tansiyonun iyiden iyiye yükseldiği protestolar nedeniyle havalimanı kapanırken, şehrin meydanlarında 1 milyondan fazla insanların toplandığı kalabalıklar oluşmuştu.

Twitter protestolar sürerken Çin hükümetinin reklamlarını gösterdiği için yoğun tepkilerle karşı karşıya kalmıştı. Mikro blog servisi, bundan böyle devlete bağlı medya kuruluşlarının reklamlarını yayınlamayacağını açıkladı. Devlet destekli hesapların Twitter’dan yararlanmaya devam edebileceği, ancak bu hesapların reklam haklarının sınırlandırılacağı ifade edildi.

Facebook’ta ise trollerin ortaya çıkarılmasının ardından bir strateji değişikliği yapılması söz konusu değil. Gleicher, önde kalmak için sürekli kendilerini geliştirdiklerini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Bu bizim daha iyi teknoloji geliştirmeyi, daha fazla kişiye istihdam sağlamayı ve kolluk kuvvetleri, güvenlik uzmanları ve diğer şirketlerle yakın çalışmayı sürdüreceğimiz anlamına geliyor.”

Facebook ve Twitter Çin’de engelli

Facebook ve Twitter, Çin’in anakarasında resmi olarak yasaklı. Ancak VPN yoluyla bu platformlara erişilebiliyor. Özel bir statüye sahip olan Hong Kong’da ise bu platformlara erişimin önünde bir engel bulunmuyor.

İLGİLİ HABERLER