Manşetler

Facebook ve Instagram sosyal medya bağımlılığına karşı harekete geçti

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook ve instagramSosyal medya günümüzün en önemli olgularından biri durumunda. Ancak hemen hemen her şey gibi, sosyal medya tüketiminin fazlasının da zararlı olduğu yadsınamayacak bir gerçek. Apple ve Google gibi teknoloji şirketlerinin dizginlemek için harekete geçtiği sosyal medya bağımlılığına karşı, dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook’da bir adım atıyor. Facebook ve Instagram, daha önce internete sızan yeni zaman yönetimi aracını resmen duyurdu.

Kullanıcılarının arkadaşlarının paylaşımlarını takip ederken veya paylaşım yaparken kendisini tamamen uygulamaya kaptırmasını istemeyen Facebook, hem ana uygulamasında hem de sahibi olduğu Instagram için zaman yönetimi aracını kullanıma sundu. Otokontrol konusunda sıkıntı yaşayan kullanıcılarına biraz daha farklı bir otokontrol aracı öneren şirket, böylelikle kullanıcılarının uygulamalardan bıkıp tamamen terk etmelerini de engellemeyi amaçlıyor. Yeni zaman yönetimi aracı, kullanıcının uygulamalarda günde ve haftada ortalama ne kadar zaman geçirdiğini gösteriyor.

Pek çok kişi Facebook’ta arkadaşlarının durum güncellemelerini okumak veya Instagram’da arkadaşlarının ve ünlülerin paylaştığı fotoğraf ve videolara bakmak için 1-2 dakika harcadığını düşünüyor. Ancak bu eylem her saat başında, hatta bazı zamanlarda daha kısa aralıklarla tekrarlandığında ortaya hatırı sayılır uzunlukta bir zaman dilimi çıkıyor. Facebook’un geliştirdiği yeni zaman yönetimi aracı bu zamanı ölçmek için geliştirilse de, aracın mevcut yapısının eksikleri olduğu belirtiliyor. Söz konusu panelde şu an için sadece tek cihazdan alınan kullanım verileri gösteriliyor.

Ancak Facebook’un sosyal medya bağımlığına karşı hazırladığı silahlar bununla sınırlı değil. Bundan böyle Facebook ve Instagram kullanıcıları, bu platformlarda geçirdikleri zamana bir sınır koyabilecek. Örneğin, bu platformların her ikisinde de günde 1’er saat geçirmek isteyen bir kullanıcı hem Facebook hem de Instagram üzerinden ayrı ayrı zaman kısıtlamasını aktif hâle getirecek. Günlük sınıra ulaşıldığında kullanıcılar bir bildirimle durumdan haberdar edilecek. Zaman kısıtlamasının aktive edildiği ekran üzerinden push bildirimlerini sessize almak da mümkün olacak.

Facebook söz konusu araçları geliştirirken akıl sağlığı uzmanları ve bu alanda faaliyet yürüten organizasyonlarla birlikte hareket etti. Böylelikle kullanıcılarına platformlarında geçirdikleri zaman üstünde daha fazla kontrol imkanı sağlanması amaçlanıyor. Şirket yeni aracının gençler ve yetişkinler arasında doğru çevrimiçi alışkanlıklar konusunda yapılacak sohbetleri de teşvik edeceğine inanıyor.

Facebook ve Instagram, aşırı sosyal medya tüketimiyle mücadeleye yönelik araçlarını yakında kullanıcılarıyla buluşturacak. Facebook’tan araçların ne zaman kullanıma sunulacağı konusunda kesin bir bilgi verilmiş değil. Ancak araçlar aktif hâle geldiğinde her iki platformda da ayarlar menüsü üzerinden bu araçlara erişilebilecek.

İLGİLİ HABERLER