Teknoloji

Facebook ve Instagram’dan Rus askerlerine yönelik şiddet çağrılarına geçici izin

facebook ve instagram meta

Meta’nın sahibi olduğu Facebook ve Instagram, bazı ülkelerde Ruslara ve Rus askerlerine yönelik şiddet çağrılarına “Ukrayna işgali” bağlamında olması şartıyla izin verecek. Reuters’ın haberine göre, Meta nefret söylemi politikasındaki bu değişikliği şirket çalışanlarına gönderdiği bir e-postayla duyurdu.

Sosyal medya şirketi tarafından içerik moderatörlerine gönderilen e-postada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’ya yönelik ölüm çağrılarına da geçici olarak izin verileceği belirtildi.

Meta tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle normalde nefret söylemi kurallarımızı ihlâl eden ‘Rus işgalcilere ölüm’ gibi politik ifadelere geçici olarak izin vereceğiz. Sivil ve masum Rus halkına yönelik şiddet çağrılarına ise eskiden olduğu gibi müsade etmeyeceğiz.”

Liderlere yönelik ölüm çağrılarına izin verilmesi konusunda ise Meta iki kritere dikkat edecek. Moderatörlere gönderilen e-postaya göre, başka liderlerin de bu çağrılara dahil edilmesi durumunda ilgili paylaşım kaldırılacak. Buna ek olarak, ölüm çağrısı sırasında konum veya yöntem gibi bilgilerden bahseden paylaşımlara da izin verilmeyecek.

Reuters’ın konuyla ilgili haberinin yayınlanmasının ardından Rusya’nın ABD büyükelçiliği Beyaz Saray’dan Meta’nın “aşırı” faaliyetlerinin durdurulmasını istedi.

Meta tarafından çalışanlara gönderilen e-postaya göre, Facebook ve Instagram’da Rus askerlerine yönelik şiddet çağrılarına şu ülkelerde izin verilecek: Ermenistan, Azerbaycan, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Rusya, Slovakya ve Ukrayna.

İLGİLİ HABERLER