Manşetler

“Reklamsız ve ücretli” Facebook ve Instagram abonelik paketi Avrupa’da kullanıma sunuluyor

facebook ve instagram meta

Meta, Facebook ve Instagram’dan reklamları kaldıracak ücretli abonelik paketini kullanıma sunuyor. Avrupa Birliği’ne üye ülkeler için hazırlanan bu pakete web üzerinden abone olanların her ay 9.99 avro ödemesi gerekiyor. iOS ve Android üzerinden başlatılan aboneliklerde ise aylık ücret 12.99 avroya çıkıyor.

Meta bu abonelik paketiyle Avrupa Birliği’nin reklam hedefleme ve veri toplama yöntemleriyle ilgili endişelerini gidermeyi hedefliyor. Şirket, kullanıcılarına reklam hedeflemeden çıkmak için ödeme yapmak veya ücretsiz erişim seçeneklerini sunarak Dijital Hizmetler Yasası ve Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) dahil olmak üzere Avrupa Birliği kanunlarına daha kesin bir şekilde uyacağına inanıyor.

Meta’nın yeni abonelik seçeneğini duyurduğu blog yazısında şu ifade yer alıyor: “Gelişen bu Avrupa düzenlemelerinin ruhuna ve amacına saygı duyuyoruz ve bunlara uymaya kararlıyız.”

Meta para ödemek istemeyen kişilerin Facebook ve Instagram’a ücret ödemeden erişmeye devam edeceğinin altını çizdi. Deneyimde herhangi bir değişiklik olmayacağını belirten şirket, mevcut reklam tercihi araçlarının kullanımda kalacağını vurgulamayı da ihmal etmedi.

Reklamsız abonelik seçeneği Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Bölgesi ve İsviçre’de 18 yaş ve üstü kullanıcılara sunulacak. Başlangıçta bir kez ödeme yapıldığında tüm bağlantılı Facebook ve Meta hesaplarında reklamsız deneyimi yaşamak mümkün olacak. Ancak daha sonrasında Meta bağlı hesaplar için ekstra ücret talep edecek. 1 Mart 2024’ten itibaren bağlı hesap başına web’de 6 avro, iOS ve Android’de ise 8 avro ek ücret alınacak. Şirket abonelik süresince kullanıcı verilerinin reklam hedefleme için kullanılmayacağını belirtti.

Facebook ve Instagram deneyiminde öncelik hâlâ reklamlarda

Meta’nın açıklamasının tonu, şirket açısından reklamlı hizmetin hâlâ öncelikli olduğunu açık şekilde gösteriyor. Abonelik hizmeti sadece tüketici verilerinin çok sıkı korunduğu bölgelerde kullanıma sunuluyor ve bu bölgelerde bile isteğe bağlı olacak. Blog yazısında “reklam destekli bir internete inandığını belirten” şirket, yeni abonelik seçeneğini Avrupa Birliği düzenlemelerini karşılayacak şekilde geliştirilmiş bir ürün olarak sunduğunu vurguluyor.

Yine de, reklamsız Facebook ve Instagram deneyiminin pek çok kişinin beklediği bir şey olduğunu belirtmek gerekiyor. Meta’nın platformları kullanıcıları internette sürekli olarak takip ediyor ve bu takip doğrultusunda reklam hedeflemesi yapıyor. Şimdi kaç kişinin bu reklamlardan kaçmak için para ödemeye hazır olduğunu daha net şekilde görmek mümkün olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER