Teknoloji

Facebook üyelerinin seçtikleri isimleri kullanmalarına izin verecek

facebook yapay zekâ yuz tanima
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook-logo-070513 (630 x 394)

Facebook, kullanıcılarının yoğun tepkisini çeken gerçek isim politikasında değişikliğe gideceğini açıkladı. Facebook’un üyelerinin gerçek isimlerini kullanmasını zorunlu kılması, internette gerçek isim kullanmayı istemeyenlerin tepkisini çekmiş ve kimileri tarafından ayrımcılık olarak nitelenmişti. Sosyal paylaşım sitesi, bundan böyle üyelerinin Facebook’ta seçtikleri isimleri kullanabileceklerini açıkladı. İçerik kaldırma politikasına dair detayları paylaşan şirket, devletlerden gelen veri taleplerine nasıl karşılık verdiğini açıkladı.

Facebook bundan böyle üyelerinden yasal isimlerini kullanmalarını istemeyecek. Sosyal ağ kullanıcıların tercih ettikleri isimleri “doğal kimlik” olarak tanımlayacak. Recode sitesine konuşan Facebook’un küresel ürün politikası yöneticisi Monika Bickert, bugüne kadar uyguladıkları politikaların kafa karışıklığına yol açtığını ve şirketin temel isteğinin insanların gerçek hayatta çağırıldıkları isimleri kullanmaları olduğunu belirtti.

Facebook’un üyelerine gerçek isim kullanmaları konusunda uyguladığı baskı, pek çok kullanıcının tepkisini çekmişti. DJ Jay Smooth’un Facebook hesabı, geçtiğimiz ay sahne adını kullandığı gerekçesiyle askıya alınmış, Smooth’un Twitter hesabından yaptığı serzeniş üzerine Facebook hesabı yeniden işler hâle gelmişti. Ancak sıradan Facebook kullanıcıları için süreç Jay Smooth örneğinde olduğu gibi işlemiyor. Sahne şovlarıyla ünlenen bazı “drag queen”ler ve Shane Creepingbear gibi isimlere sahip Kızılderililer de Facebook’un gerçek isim politikasının kurbanı olmuştu.

Gerçek isim politikasında değişikliğe giden Facebook, hangi eylem, söz ve davranışları “nefret suçu” olarak gördüğüne de açıklık getirdi. Sosyal ağ, bundan böyle nefret suçuna karşı farkındalık yaratmak için yapılan paylaşımlarda nefret suçu içeren ifadelerden alıntı yapılmasına izin verecek.

Facebook’tan yapılan açıklamada topluluk talimatlarına yeni bir ekleme yapılmadığı, ancak gerçekleştirilen güncellemeyle mevcut politikaların daha detaylı biçimde anlatıldığı belirtilse de, bazı yeni bölümlerin varlığı dikkat çekiyor. Facebook’un eklediği yeni bölümlerden birisi cinsel şiddet ve istismar konusuna açıklık getiriyor. Facebook içeriğin kaldırılması durumunda kullanıcılara daha fazla açıklama yapacağının da sözünü verdi. Şirket bir kullanıcının hayatını kaybetmesi durumunda hesabının akıbetinin ne olacağı konusunun üstünden de yeni talimatnamesinde bir kez daha geçti.

İLGİLİ HABERLER