Teknoloji

Facebook’un Türkiye’deki geleceğini yakından ilgilendiren temsilci kararı

facebook business suite e-ticaret

1 Ekim itibarıyla uygulamaya geçen yeni sosyal medya düzenlemesi ile birlikte Facebook, Instagram, Twitter, YouTube gibi kullanıcı sayısı 1 milyonu geçmiş olan sosyal ağların Türkiye’deki faaliyetlerini sürdürebilmeleri için en az bir temsilci bulundurması zorunluluğu getirildi. Aksi takdirde bant genişliğini kısmaya varan çeşitli yaptırımlar bu ağları bekliyor. Facebook’un Türkiye’de temsilcilik açacağı ve faaliyetlerine devam edeceği birçok kişinin beklentisiyken, bu konuyla ilgili olarak sürpriz niteliğinde bir haber geldi.

Sözcü’nün haberine göre, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Yaman Akdeniz, Facebook ve ona bağlı Instagram’ın Türkiye’de temsilci bulundurmamaya karar verdiğini açıkladı. Akdeniz, Facebook ekibinin kendisini arayarak bu bilgiyi verdiğini, değerlendirme aşamasını geçip son kararlarını verdiklerini ve Türkiye’ye bir temsilci atamayacaklarını dile getirdi.

Facebook veya temsilci atamayacak olan sosyal ağlara ekim ayı içinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bir uyarı listesi hazırlanacak ve ilgili kuruluşlara Türkiye’de temsilci bulundurma sorumluluğunu yerine getirme uyarısı iletilecek. Kasım ayında, buna uyulmaması hâlinde, 10 milyon TL idari para cezası verilecek. Bir adım atılmaması durumunda aralık ayında 30 milyon TL’lik bir ceza daha uygulanacak.

Bu adımları Ocak 2021’de reklam yasağı beklerken Nisan 2021’de ise durum internet erişiminde bant genişliğinin daraltılmasına kadar gidecek. Eğer bu zaman zarfında Facebook’tan bir adım gelmezse, gelecek yıl ilkbaharda bu sosyal ağa erişimin neredeyse imkansız hâle geldiğini görmek de söz konusu olabilir. Instagram’ın da bir Facebook iştiraki olduğunu dikkate alırsak, benzer bir yolun onlar için de çizileceğini söyleyebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER