Teknoloji

Facebook Ukrayna saldırısıyla ilgili yanlış bilgi yayan Rus hesaplarına savaş açtı

facebook haber

Facebook, Rusya’nın Ukrayna saldırısı hakkında yanlış bilgiler yayan sahte Rus hesaplarından oluşan bir ağın kapatıldığını duyurdu. Facebook’un sahibi Meta’dan yapılan açıklamada, son 48 saatlik süre içinde Facebook ve Instagram’da 40’tan fazla hesabın, sayfanın ve grubun kapatıldığı belirtildi. Meta, Ukrayna ordusunu ve devlet yetkililerini hedef alan siber saldırı girişimlerinin engellenmesine de yardımcı oluyor.

Meta’nın Tehdit Engelleme Direktörü David Agranovich, kapatılan hesapların çok büyük bir takipçi kitlesine ulaşamadıklarını belirtti. Agranovich’in açıklamasına göre; kapatılan Facebook hesaplarının ortalama 4000, Instagram hesaplarının ise ortalama 500 civarında takipçisi vardı.

Ukrayna’daki insanları hedef alan bu sahte hesaplar, yalan haber yayan web sitelerinden haberler paylaşıyor. Bu haberler Ukrayna hükümetinin direnişini küçümserken, Rus kuvvetlerinin saldırılarını da abartıyor. Söz konusu haberlerde Batı’nın Ukrayna’ya ihanet ettiği ve Ukrayna devletinin çöktüğü propagandasının yapıldığı da belirtiliyor. Agranovich, söz konusu hesapların kendilerini Kiev’de yaşayan gazeteci, uçak mühendisi ve bilimsel yayın yazarı gibi gösterdiklerini dile getirdi.

Facebook’un araştırmacıları Ukraynalı gazetecileri, üst düzey askeri yetkilileri ve tanınmış isimleri de siber saldırılar konusunda uyarıyor. Sosyal paylaşım sitesi, bu operasyonu “Hayalet Yazar” olarak tanımlıyor. Yanlış bilgi yayma işini de üstlenen Hayalet Yazar, ele geçirdiği hesapları da bu operasyonda kullanıyor.

Facebook ve Rusya arasındaki ipler, Rusya’nın Ukrayna saldırısı nedeniyle gerilmiş durumda. Rusya, Facebook’un haber doğrulama aracını devre dışı bırakmaması nedeniyle ülkede Facebook’a erişimi kısıtlayacağını duyurmuştu.

İLGİLİ HABERLER