Teknoloji

Facebook üçüncü tarafların verileriyle reklam hedeflemesi yapılmasına izin vermeyecek

facebook haber kaynağı

facebookCambrdige Analytica skandalının ardından kullanıcılarından özür dileyen Facebook, bu özründe içten olduğunu göstermek adına çeşitli değişiklikler yapmaya devam ediyor. Sosyal paylaşım sitesi, bu doğrultuda üçüncü taraflardan alınan verilerle reklam hedeflemesi yapılmasına izin verilmeyecek. Reklam verenler, sosyal ağın sağladığı veriler üzerinden reklamları için hedef kitle belirlemeye devam edebilecek.

Sosyal ağ, aldığı karar doğrultusunda Partner Kategorileri programını sona erdirecek. Şirket söz konusu programı daha önce şu sözlerle tanımlamıştı: “Hedef kitlenizi insanların Facebook dışında yaptıkları çevrimdışı eylemlere göre belirleyin. Bu eylem bir ev sahibi olmak, yeni bir kamyonet satın almak için araştırma yapmak veya bir markanın sadık bir müşterisi olmak olabilir.”

Üçüncü taraf şirketler; ilgili verilere herkese açık veri tabanları, mağaza kartlarının kullanımı ve anketler üzerinden rahatlıkla erişebiliyor. Sosyal ağa reklam veren şirketlerin büyük kısmı, üçüncü taraflardan veri alıyor veya reklam hedeflemesi için kendi veri tabanlarını oluşturuyor. Üçüncü taraf verilerinin sosyal ağa verilecek reklamlarda kullanımı yasaklansa da, bu verilerin reklamların etkisini ve verimliliğini ölçmekte kullanılmasının önünde herhangi bir engel bulunmuyor.

Avrupa’da Genel Veri Koruma Düzenlemesi birkaç hafta içinde yürürlüğe girecek. Söz konusu düzenleme ile Facebook ve sosyal ağa reklam veren şirketlerin reklamlarını yerleştirmeden önce kullanıcılardan izin alması gerekecek. Bu düzenlemenin tüm sosyal medya şirketlerinin ekonomik operasyonlarında değişimi zorunlu kılabileceği belirtiliyor.

Facebook tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada ise Partner Kategorileri programının sona erdirilmesinin sosyal ağın kullanıcılarının gizliliğini artırmak adına önemli bir adım olduğu belirtildi ve sürecin tamamlanmasının 6 ay sürebileceği ifade edildi.

İLGİLİ HABERLER