Teknoloji

Facebook üçüncü taraf uygulamalarda girişte gizliliği artırıyor

facebook-giris-040515-1

Facebook günümüzde çevrim içi ortamda gerçekleştirilen pek çok paylaşımın birincil adresi konumunda. Facebook Giriş seçeneklerinde gerçekleştirilen son değişiklik ise, kullanıcılara üçüncü taraf uygulamalara verdikleri bilgiler konusunda daha fazla kontrol imkanı sağlıyor. Facebook’un 2014’teki F8 yazılımcı konferansında duyurduğu değişiklik, kullanıcılara uygulamalara verdikleri kişisel bilgileri düzenleme imkanını veriyor. Hazırlık süreci neredeyse bir yıl süren yeni özelliğin çevrim içi gizlilik konusunda tüm yaraları sardığını söylemek ise mümkün değil.

Kapsamlı izin ayarlarının geçmişe yönelik olarak uygulanamaması, Facebook’un yeni aracının en büyük eksikliği konumunda. Ayarlar geçmişe yönelik olarak uygulanamadığı için, Facebook üyeleri sadece yeni kullanmaya başladıkları uygulamalarda ayarlar üzerinde özelleştirme yapabilecek. Yeni düzenleme imkanlarından faydalanmak isteyenlerin öncelikli olarak Facebook bilgileriyle giriş izni verdikleri uygulamaların yetkilerini kaldırmaları, daha sonra da tekrar yetkilendirme yapmaları gerekiyor. Ancak bu eylem, daha önce paylaşılan bilgilerin geri alınmasını sağlamıyor.

facebook-giris-040515-2

Yine de, Facebook’un gizliliği artırmak için daha fazla çaba göstermesi hoş bir gelişme olarak göze çarpıyor. Kimi üçüncü taraf uygulamaların bilgileri iyi koruyamaması sonucunda oluşan güvenlik açıkları, pek çok kişinin canını sıkmıştı. Facebook gerekli önlemleri almak için kendi açısından oldukça titiz davransa da, üçüncü taraf uygulamaların hepsinin aynı hassasiyeti gösterdiğini söylemek mümkün değil.

Facebook’un Facebook Giriş özelliğini kullanan servislere daha kapsamlı kontrolleri faaliyete geçirmeleri için verdiği süre 30 Nisan itibarıyla sona erdi. Ancak bazı uygulamaların gerekli değişiklikleri henüz gerçekleştirmediği ve bir süre daha ekstra gizlilik kontrolü seçeneği sunmayan uygulamalarla karşılaşılabileceği belirtildi.

İLGİLİ HABERLER