Teknoloji

Facebook “Kontrol Bende” programıyla Türkiye’de güvenli kullanım eğitimi verecek

facebook business suite e-ticaret

facebook turkiyeTürkiye’deki kullanıcı sayısı 44 milyonun üzerinde olan Facebook, Habitat Derneği ile birlikte Türkiye’deki kullanıcı kitlesinin çevrim içi emniyet konusundaki farkındalığını artırmak için kolları sıvadı. Sosyal paylaşım sitesi, “Kontrol Bende” adını taşıyan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından da desteklenen program kapsamında güvenli kullanıma ilişkin eğitimler verecek. Facebook Türkiye genelinde 20 şehirde düzenleyeceği eğitimlerde Habitat Derneği’nin gönüllüleriyle birlikte çalışacak.

Kontrol Bende programının duyurulması için düzenlenen basın toplantısında konuşan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, internetin bilinçli kullanımının ve çevrim içi emniyet konusunda farkındalık oluşturmanın önemini vurguladı. Sayan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “İnternet, gerektiğinde kullandığımız ve istediğimizde uzak durabileceğimiz teknolojik buluşlardan biri değildir. İnternet evimizdeki tüm kitapların, televizyonun, telefonun, hafızamızdaki tüm bilgilerin, komşularımız ve arkadaşlarımızla başka ortamlarda buluşarak yaptığımız tüm sıcak sohbetlerin ve en önemlisi tüm hayallerimizin yerini almıştır. İnternet kullanan insanın alış veriş biçimi, iletişim biçimi, eğitim ve öğretim biçimi, ailesiyle ve çevresiyle kurmuş olduğu geleneksel tüm diyalog biçimleri ve sanat algısı değişmektedir. İnternet kullanan insan çok daha fazla özgürleşmiş bir insandır. İnternet sayesinde insanın tercih imkânları oldukça genişlemiştir. İnsanın iradesi ve kararları çok daha fazla önem kazanmıştır.”

“Bugün burada, Facebook işbirliğinde oluşturulan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun desteği ile başlatılan ‘Kontrol Bende’ programı için bulunmaktayız. Programın paydaşlarına ve Facebook’a gerçekleştirdikleri bu farkındalık çalışması için çok teşekkür ediyorum. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bu tür farkındalık çalışmalarını desteklemekten ve bir paydaşı olmaktan büyük mutluluk duymaktadır. Bu tür çalışmalar geleceğimiz olan çocuklarımızın bilinçli birer internet ve sosyal medya kullanıcısı olarak yetişmeleri, internet ve sosyal medyanın sağladığı fırsatlardan azami derecede faydalanırken olası risklerinden de kaçınmalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Bu konudaki hassasiyetlerin ve farkındalık çalışmalarının artarak devam etmesini arzuluyor ve sonraki çalışmalara da örnek teşkil edeceğini umuyoruz.”

Facebook Türkiye Kamu Politikaları Sorumlusu Nilay Erdem de toplantıda bir konuşma yaptı. Güvenli bir Facebook deneyiminin birincil öncelikleri olduğunun altını çizen Erdem, sözlerine şöyle devam etti: “İnsanlar her gün hikâyelerini paylaşmak, dünyayı başkalarının gözünden görmek, arkadaşlarıyla ve akrabalarıyla iletişim kurmak için Facebook’u ziyaret ediyor. Biz de herkesin Facebook’ta vakit geçirirken kendisini güvende hissetmesini istiyoruz. Bu amaçla topluluğumuzu güvende tutmaya yardımcı olmak için teknolojilerimizi sürekli geliştirmeye, bu alana yatırımlar yapmaya ve yeni ürün, politika ve eğitici programlar hayata geçirmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Türkiye’deki topluluğumuzun platformumuz üzerinde daha da iyi bir deneyim yaşamalarını sağlamak ve platformumuzu herkes için daha emniyetli bir hale getirmek adına tasarladığımız araçları, ipuçları ve kılavuzlarını tanıtmak için Habitat ile bu işbirliğini gerçekleştirdik. Bu programla Türkiye’de bir yıl içinde on binin üzerinde kişiye yüz yüze ulaşarak insanların Facebook’un tüm kullanıcılarına açık olan güvenlik araçlarını nasıl kullanacaklarını anlatmak istiyoruz.”

Habitat Genel Koordinatörü Başak Saral da Kontrol Bende programı ve Facebook ile olan işbirlikleri hakkında bilgi verdi. Saral, dernek olarak 15 yıldır Türkiye’de dijitalleşme, e-vatandaşlık, dijital içerik ve teknolojik yenilik geliştirme odağında onlarca projeyi hayata geçirdiklerini hatırlattı. Dijital dünyanın avantajlarından herkesin faydalanmasını istediklerini söyleyen Saral, bunun için her yaşa ve bölgeye yönelik çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

Saral, “Kontrol Bende” ile bilinçli ve sorumlu çevrim içi davranışın ne olduğunu Türkiye’deki dijital bireylere anlatmak istediklerini belirtti. Habitat Genel Koordinatörü, çevrim içi paylaşımı ve sorumlu davranışı bir araya getirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Facebook Türkiye genelinde 10 binden fazla kişiye eğitim vermeyi amaçlıyor

Facebook program kapsamında ilk olarak 100 Habitat gönüllüsünü eğitecek. Facebook’un eğittiği gönüllüler ise 20 farklı şehirde katılımcılara çevrim içi emniyet ve güvenli Facebook kullanımı hakkında bilgi verecek. Proje kapsamında 1 yıl içinde 10 binden fazla kişiye ulaşılması hedefleniyor.

İLGİLİ HABERLER