Teknoloji

Facebook’tan çiftlere özel yeni uygulama; Tuned

facebook tuned

Facebook, insanların romantik ilişkilerinde rol oynamayı sevmiş gibi görünüyor. Önce bir çöpçatanlık platformu oluşturan sosyal medya devi, şimdi de çiftler için hazırlanmış yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Facebook, Tuned adını taşıyan yeni uygulamasıyla çiftlerin kendi aralarında samimi bir “sosyal ağ” deneyimi oluşturmasını amaçlıyor.

Tuned uygulamasının altında Facebook’un Yeni Ürün Deneyi ekibinin imzası bulunuyor. Şu an için sadece iOS üzerinden erişilebilen uygulamada çiftler birbirleriyle modlarını paylaşabiliyor, birbirlerine şarkı gönderebiliyor ve dijital bir albüm oluşturabiliyor. Facebook, uygulamayı iki kişinin birbiriyle bağlantı kurabileceği “özel bir alan” olarak tanımlıyor. Bu noktada Tuned uygulamasının Türkiye’den indirilemediğini belirtmekte fayda var.

İlk olarak The Information sitesinin farkına vardığı uygulama, müzik paylaşımı için Spotify’dan yararlanıyor. Romantik ilişkinin tarafları Tuned ile birbirlerine şarkı dışında fotoğraf, kart, not ve sesli not da gönderebiliyor. Uygulamada özel çıkartmalar ve reaksiyonlar da kullanılabiliyor. Ücretsiz olarak indirilebilen ve görünüşe göre bir Facebook hesabı sahibi olmayı gerektirmeyen uygulama, veri kurallarını ise Facebook’tan alıyor. Bu da kullanıcı verilerinden reklam hedeflemesi için yararlanılabileceği anlamına geliyor.

Tuned genel itibarıyla insanların birbirleriyle iletişim kurabildikleri diğer sosyal ağlardan farklı görünmüyor. Kullanıcılar pek çok sosyal medya ve haberleşme uygulaması üzerinden birbirlerine sesli not veya fotoğraf gönderebiliyor. Ancak sadece romantik bir ilişkinin sürdürülmesine yönelik özel bir alana sahip olma fikri kulağa çok tuhaf gelmiyor. Diğer ilişki uygulamalarında da kullanıcılara yardımcı olmak amacıyla benzer paylaşım alanları sunuluyor.

Facebook, Yeni Ürün Deneyi ekibiyle birlikte Tuned öncesinde başka uygulamalara da imza atmıştı. Whale isimli bir uygulama sunan ekip, daha sonra da Pinterest’e fazlasıyla benzeyen Hobbi isimli bir uygulama geliştirmişti. Bu uygulamaların promosyonunu yapmayan Facebook’un Tuned için de bir tanıtım süreci yürütmesi beklenmiyor. Yine de, Facebook’un daha küçük ölçekli sosyal etkileşimler için bu tarz deneyler yapmasının ilginç olduğu söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER