Teknoloji

Facebook Tor’un gizli sitelerinin resmen tanınmasına yardımcı oluyor

facebook hizmet türkiye
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook-logo-230415

Tor Project ve Facebook, isimsiz kullanıcıların Tor tarayıcısında gezinmesini sağlayan .onion uzantılı web adreslerinin Internet Engineering Task Force (IETF) tarafından resmen tanındığını açıkladı. Hangi alan adlarının “Özel kullanıma yönelik alan adı” olarak belirlenmesinden sorumlu olan IETF, sonunda .onion uzantılı alanları da bu listeye dahil etti.

Tor Project’ten yapılan açıklamada .onion uzantısının tanınmasının Tor gibi servislerin geniş ölçekte kabullenmesi için küçük bir adım olduğu belirtilirken, böylelikle ICANN’ın .onion uzantısını satmasının da önüne geçildiği belirtildi. Tor Project tarafından IETF’ye sunulan başvuruyu hazırlayan gizlilik araştırmacısı Jacob Appelbaum, “Sonuç olarak kimse .onion uzantısını satın alamayacak ve bir çıkar çatışması oluşmayacak.” sözlerini kullandı.

Tor Project’in IETF’ye sunduğu başvurunun hazırlanmasında Appelbaum’a Facebook bünyesindeki mühendislerden Alec Muffett yardımcı oldu. Facebook geçtiğimiz yıl kendisinden beklenmeyen bir hareket yapmış ve sosyal paylaşım sitesine Tor’un gizlenmiş servisleri üzerinden ulaşmak isteyenler için kendi bağlantısını oluşturmuştu.

Facebook’tan o dönemde yapılan açıklamada şirketin erişilebilirlik ve güvenlik hedefleriyle daha tutarlı bir deneyimin gerçekleştirilmek istendiği belirtilmişti. Appelbaum, Tor’un standardizasyon sürecinin devam edeceğini de sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER