Teknoloji

Facebook Terragraph ve Project Aries ile her yere hızlı internet götürmeyi amaçlıyor

facebook terragraphFacebook, dünya üzerinde yaşayan herkesin hızlı internet erişimine sahip olmasını amaçlıyor. Bu hedef insanların her türlü bilgiye ulaşmasını kolaylaştıracak olsa da, aynı zamanda internetin en sık ziyaret edilen duraklarından biri olan Facebook için daha fazla kullanıcı anlamına geliyor. Fiber optik kabloların kurulumu, dünya genelinde daha hızlı internet bağlantısı sunabilmenin önündeki en önemli engel gibi gözüküyor. Facebook Connectivity Lab, Terragraph ve Project Aries adını verdiği iki farklı projeyle bu probleme çözüm sunmayı amaçlıyor.

Her iki sistem de küresel olarak internetin bağlantısının hızını, verimliliğini ve kalitesini artırma hedefini taşıyor. 60 GHz’lik çok devreli bir sistem olan Terragraph, şehirlerdeki yoğun alanlardaki internet bağlantı hızını artırmayı amaçlıyor. Facebook Terragraph sistemi ticari bileşenler kullanıyor ve veri işlemek için buluttan faydalanıyor. Facebook’tan yapılan açıklamada, sistemin yüksek hacim ve düşük maliyetli üretim için optimize edildiğine dikkat çekildi.

facebook project ariesGigabitlerce kapasite iletimi gerçekleştirebilen Terragraph, yüksek kapasiteli spektrum frekansları kullanıyor. Şehirlerde 200 ila 250 metrelik aralıklarla yerleştirilecek devreler, sokaklarda uygun bir maliyet karşılığında yüksek hızlı internet sunmayı mümkün kılıyor.

Facebook’un geliştirdiği bir diğer iletim teknolojisi olan Project Aries ise platformun verimli spektrum ve enerji kullanımını test etmek için kullanılabilecek bir kavram kanıtlama aracı niteliği taşıyor. 96 antenin bulunan ve aynı radyo spektrumu üzerinde 24 eş zamanlı yayını destekleyen bir baz istasyonu olan Project Aries, tamamlandığında 100+ bps/Hz spektral verimlilik sağlayacak. Şirket, projeyle 10 kat daha yüksek spektrum ve enerji verimliliği sunmayı planlıyor.

İLGİLİ HABERLER