Teknoloji

Facebook terör propagandasına karşı duranlara ücretsiz reklam imkanı sunuyor

facebook teror mucadele

Facebook terör propagandasının çevrim içi ortamda yürütülen ayağına karşı mücadelede kendi yöntemlerini ön plana çıkarmaya hazırlanıyor. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, sosyal paylaşım sitesi “aşırı” içerikleri kullanıcılarının gözünden düşürmek için çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor. Terörle mücadelede sesi yüksek çıkan organizasyonları destekleyen Facebook, bazı kullanıcılarına reklam kredileri veriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı ile de birlikte hareket eden şirket, terörle mücadele mesajlarının özellikle üniversite öğrencilerine iletilmesi için çalışılıyor.

Facebook COO’su Sheryl Sandberg, geçtiğimiz ay Davos’da gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada IŞİD gibi terör örgütlerinin propagandalarına hoşgörü ve tolerans mesajlarıyla karşılık veren gruplara yönelik desteğini dile getirmişti. Sandberg, neo-Nazi eğilimli bir gruba ait Facebook sayfasının beğeniler ve pozitif mesajlarla doldurulmasını bahsettiği propaganda yöntemi için bir örnek olarak nitelemişti.

The Wall Street Journal’ın haberine göre, şirketin küresel politika yönetiminden sorumlu Monika Bickert önderliğindeki bir ekip, geçtiğimiz aralık ayında çeşitli yarışmalarla terör propagandasına karşı ifadeler geliştirme ve bu ifadelerin geniş kitlelere ulaşması konusunda fikir yürütmek amacıyla bir araya geldi. Bu plan çerçevesinde şirket, “aşırılık karşıtı” mesajlar paylaşanlara değeri 1000 doları bulan reklam kredisi armağan edecek. ABD Dışişleri Bakanlığı ise dünya genelinde 45 üniversitede söz konusu mesajların geliştirilmesine yönelik yarışmalar başlatacak. Yarışmalara katılanlara 2 bin dolarlık bütçe ve 2000 dolarlık reklam kredisi sağlanacak.

Facebook, geçtiğimiz yıl aşırılık yanlısı gruplara eskiden üye olan kişilerin sahte hesaplar kurarak mevcut üyelerle iletişime geçmelerine izin vermişti. Bu çalışmanın cesaret verici sonuçlara ulaştığını belirten bir şirket yetkilisi, bunun başka  çalışmaların da önünü açtığını dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER