Teknoloji

Facebook terörle mücadelede yapay zekâdan yararlanıyor

facebook almanya koronavirüs

facebook terorFacebook terör destekçisi içeriklerle yeterince etkin biçimde mücadele etmediği gerekçesiyle son zamanlarda devletlerin sert eleştirilerine maruz kalıyor. Şirket, platformu üzerindeki aşırı uçlarla ve diğer tehditlerle nasıl mücadele ettiğini bir blog yazısı aracılığıyla anlattı.

Sosyal paylaşım sitesi, “terörle bağlantılı aktiviteler” nedeniyle kapatılan hesapların önemli bir kısmının şirketin kendi imkanlarıyla tespit edildiğini belirtti. Tehditlerin tespiti için yapay zekâdan yararlanan Facebook; IŞİD, El Kaide ve bağlı gruplarla mücadele için en gelişmiş tekniklerden yararlanıldığının altını çizdi. Şirket aynı tekniklerin diğer terör örgütleriyle mücadele için de kullanılacağını açıkladı.

Söz konusu teknikler arasında teröristlerin fotoğraf ve videolarında görüntü eşleştirme yapmak ve terör destekçisi içeriklerin paylaşıldığı “küme”leri tespit etmek de bulunuyor. Facebook hesabı kapatıldığı hâlde başka hesaplarla aynı eylemleri tekrarlayanları engellemek için yeni teknikler geliştirdiğinin de altını çizdi.

Sosyal paylaşım sitesi terör içerikleriyle mücadele konusunda ipleri tamamen yapay zekâya bırakmış değil. Yapılan açıklamada, şirket bünyesinde 150’den fazla kişinin ana sorumluluğunun terörle mücadele olduğu belirtildi. Facebook, bu konuda akademik çevrelerden ve kolluk kuvvetlerinden destek aldığını da vurguladı.

Facebook terör ile mücadelede devletler ve sivil topum kuruluşlarıyla da iş birliği yapıyor

Bunlara ek olarak, devletler ve sivil toplum kuruluşlarıyla da ortak çalışmalar yapan Facebook, amacını “teröristler için düşmanca bir yer hâline gelmek” şeklinde tanımladı. Terörle mücadelenin çevrim içi topluluklar için de zor olduğunu belirten şirket, ilk işaretleri algılama konusunda gelişme kaydetmenin önemli olduğunu ifade etti.

İLGİLİ HABERLER