Teknoloji

Facebook telefon üreticilerinin veri kullanımını kontrol etmemiş

facebook business suite e-ticaret

Facebook‘un telefon üreticilerine kullanıcı verilerine geniş ölçekli erişim izni verdiği geçtiğimiz aylarda ortaya çıkmıştı. Bu izin sayesinde telefon sahiplerinin sosyal ağa bir uygulamaya ihtiyaç duymadan erişebildiği belirtilmişti. Söz konusu veri paylaşımının ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından 2011’de çıkarılan bir karar çerçevesinde gerçekleştirildiği ifade edilirken, bu paylaşım sırasında verilerin gizliliğinin ve güvenliğinin Facebook tarafından kontrol edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Ancak The New York Times’ta yayınlanan yeni bir haber, Facebook’un bu sorumluluğuna pek de bağlı olmadığını gösteriyor. Habere göre, sosyal medya devi telefon üreticileriyle bilgi paylaşımı yaptıktan sonra üreticileri, yapması gerektiği gibi, yakından takip etmiyor.

Ünlü denetim şirketi PricewaterhouseCoopers (PwC) tarafından hazırlanan rapor, Facebook’un 2013’ten bu yana donanım ortaklarını pek yakından izlemediğini gösteriyor. Şirketin raporu kamuoyuyla paylaşılmasa da, Facebook’la ilgili kısım geçtiğimiz ay Amerikan senatör Ron Wyden tarafından kaleme alınan bir mektupla ortaya çıktı.

Wyden tarafından The New York Times ile paylaşılan mektupta, Facebook’un kamu politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Kevin Martin’in ifadeleri yer alıyor. PwC’nin Microsoft ve BlackBerry ile yaptıkları anlaşmaları incelediğini belirten Martin, bu denetim sonucunda Veri Kullanımı anlaşmaları çerçevesinde gerekli denetimlerin yapılmadığı sonucuna ulaşıldığını ifade etti.

Facebook tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, FTC’nin kararını son derece ciddi biçimde uygulandığı ve insanların bilgilerinin korunduğu vurgulandı.

The New York Times’ın haberine göre, Facebook söz konusu bilgi paylaşımını Cambridge Analytica skandalının patlak vermesinin ardından sonlandırdı. Şirket ilgili program çerçevesinde kullanıcı verilerini 50’den fazla teknoloji şirketiyle paylaşıyordu.

İLGİLİ HABERLER