Teknoloji

Facebook sekiz ay önce satın aldığı tbh’yi kapatıyor

facebook tbhFacebook tbh, Moves ve Hello uygulamalarını kapatma kararı aldığını açıkladı. Son dört yıllık dönemde şirketin çatısı altına katılan söz konusu üç uygulama, çok büyük bir kullanıcı tabanına ulaşamamıştı. Facebook’tan yapılan açıklamada, üç uygulamanın da düşük kullanım nedeniyle kapatılacağı ve tüm kullanıcı verilerinin 90 gün içinde silineceği belirtildi.

Söz konusu uygulamalardan biri olan Moves, faaliyetlerine 2013’te başlamıştı. Şık bir egzersiz takibi uygulaması olan Moves’u bir yıl sonra yayınlanan Hello takip etmişti. Android için yayınlanan Hello, adres defterindeki kişilerin bilgilerini Facebook’tan çekilen verilerle birleştirmişti. Yayınlanmalarının ardından iki uygulama da fazla geliştirilmemiş ve 1 yıl geçmeden kenara atılmışlardı. Hello en son güncellemesini yayınlanmasından dört ay sonra almıştı.

Tbh’nin durumu ise aynı akıbeti paylaştığı diğer uygulamalardan biraz daha farklı. Kullanıcıların anonim takılabildikleri bir sosyal medya uygulaması olan tbh’de lise öğrencileri birbirlerine önceden hazırlanmış iltifatları isimsiz olarak gönderebiliyor. Düzenli olarak güncellenen uygulamaya son olarak mesajlaşma özelliği de eklenmişti. Ancak bütün bu özellikler tbh’yi kurtarmaya yetmemiş gibi görünüyor. Uygulamanın 11 ay önce kurulduğu ve Facebook tarafından 8 ay önce satın alındığı düşünülünce en büyük hayal kırıklığının tbh olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Facebook için farklı özelliklerin test edildiği veya ana platformun önemli parçalarını bağımsız olarak sunan uygulamalar yayınlamak görülmemiş bir durum değil. Düzenli olarak deneyler yapan sosyal ağ, böylelikle sosyal medya ekosistemindeki değişimin nabzını daha iyi tutabiliyor. Tbh gibi vakalarda Facebook’un uygulamanın kendisinden ziyade arkasındaki ekiple ilgilenebildiğini unutmamak gerekiyor.

Facebook tbh macerasında aradığını bulamamış gibi görünse de, gençlerin gözünden düşme konusunu eskisi kadar dert etmiyor olabilir. Instagram’ın hikaye özelliğinin her geçen gün daha popüler hâle gelmesi, Facebook’a gençlerle ilişkisini koruması konusunda ihtiyaç duyduğu zemini sağlamışa benziyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER