Teknoloji

Facebook tam uzunlukta makalelere haber kaynağında yer vermeye başlıyor

facebook hizmet türkiye
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook-logo-230415

Bu ay içinde çeşitli haber ve yayın organlarının makalelerini, videolarını doğrudan Facebook haber kaynağında görmeye başlayabilirsiniz. Instant Articles (Anında Makaleler) olarak adlandırılan ve henüz Türkçe adı kesinleşmeyen servis uzun zamandır bekleniyordu.

Facebook bir süredir kullanıcılarının haber makalelerini sosyal ağı terketmeden okumaları için çalışmalar yapıyordu ve bu ürün de o planların bir meyvesi olacak gibi görünüyor.

Söz konusu program ile ilgili detaylar daha önce ortaya çıkmıştı. Şimdiyse Facebook’un Instant Articles servisine yayıncıları çekmek için neler yaptığına dair bazı detaylar ortaya çıktı. Yayınlar, eğer kendi reklamlarını kendileri satarsa, Facebook’ta yayınlanan makalelerden elde ettikleri bütün reklam gelirlerini kendilerinde tutacak. Eğer Facebook reklam satışına yardımcı olursa, reklam gelirinin yüzde 30’unu alacak. Bu rakamlar Facebook’un Instant Articles servisini doğrudan gelir kaynağı olarak görmediğini, daha çok kullanıcılarını sosyal ağda tutmak için bir araç olarak kullanmayı planladığını gösteriyor. Yine de, Facebook’un kazançlarının dolaylı olarak artması gibi bir avantajı da bulunuyor.

Facebook’un haber sektöründe çoktan kontrol edici bir konuma sahip olduğunu söyleyebiliriz. Büyük yayınların Facebook’tan hatırı sayılır trafik çekiyor, doğal olarak reklam gelirlerinde Facebook’un büyük payı bulunuyor. Birçok site Facebook’a daha fazla kontrol vermekte temkinli davranıyor, ancak bazıları da bunu yaşamak adına gerekli görüyor. Facebook ise Instant Articles’ı çekici kılmak adına, bu servisin okuma alışkanlıklarını artıracağını, çünkü makalelerin web tarayıcısında ortalama sekiz saniye gibi bir sürede yüklenmek yerine uygulama içinden hızlıca okunabileceğini söylüyor.

İLGİLİ HABERLER