Teknoloji

Facebook ”Story Bumping” özelliğiyle atlanan hikayeleri yeniden Haber Kaynağına taşıyor

Facebook kullanıcıların siteyi açtıkları zaman karşılarına çıkan ilk sayfa olan Haber Kaynağında gerçekleştirdiği küçük değişiklikleri kamuoyuyla paylaştı. ”Story Bumping” adı verilen bu özellik ile Facebook, kullanıcılarının zamanında atladığı hikayeleri yeniden Haber Kaynağında gösterecek.

facebook-logo-191212

Bu özellik ilk etapta kulağa biraz karmaşık ve kafa karıştırıcı gelse de, şirket bu yöntemle Haber Kaynağının kullanıcılar için daha anlamlı hale geleceğini savunuyor. ”Story Bumping” özelliğinin iç testlerinde olumlu sonuçlar alındığını belirten Facebook, okunan hikaye sayısının yüzde 13 oranında yükseldiğine dikkat çekti. Şirketin Haber Kaynağı sıralamasından sorumlu mühendislik müdürü Lars Backstrom, ortalama bir Facebook kullanıcısının şu anda günde 1500 hikaye görebildiğini dile getirdi.

Facebook’un 2003 yılındaki kuruluşundan bu yana var olan Haber Kaynağı, o günden bugüne gelene dek köklü değişimler geçirdi. Bu yılın başında Haber Kaynağını önemli ölçüde elden geçiren şirket, kullanıcılara bilginin ulaştırılma biçimini otomatikleştirmeye odaklanmış ve Haber Kaynağının başlangıç noktasıyla arasındaki mesafeyi iyice artırmıştı.

Facebook’un Haber Kaynağı biriminde başkan yardımcılığı görevini üstlenen Chris Cox, Haber Kaynağı sıralamasının geçmişte son derece basit bir yapıda olduğunu, çünkü o dönemde çok az sayıda şeyle uğraşmak zorunda olduklarını dile getirdi. Aradan geçen dönemde reklamlar sosyal ağın bir parçası haline gelirken, Facebook da reklamverenler ve kullanıcılar arasındaki dengeyi korumak için sürekli bir çaba içine girmişti.

Mevcut sistem içinde Facebook paylaşımları çeşitli faktörleri kullanarak notlandırıyor. İnsanların etkileşimlerini takip ettiklerini söyleyen Cox, daha sonra da içerik dengesini oturtmaya çalıştıklarını belirtti. Paylaşımların beğenilerden önemli olduğunu dile getiren Facebook yöneticisi, beğenilerin de tıklamalardan daha önemli olduğunun altını çizdi. Backstrom ise sürekli çeşitli testler yaptıklarını ifade etti ve mevcut sistemde yaptıkları değişiklikte temel amacın Facebook’un daha fazla kullanılmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

Bu yeni sistem çerçevesinde Facebook kullanıcılarının günlük Haber Kaynaklarını da o günkü beğenileri üzerinden şekillendirecek. Örneğin günün başında bir arkadaşının yorumunu beğenen Facebook kullanıcısı, beğeniyi takip eden 24 saatlik dönemde Haber Kaynağında o arkadaşına ait daha fazla şey görecek. Şirket önümüzdeki haftalarda yayınlamayı planladığı bir özellikle isteyen kullanıcılarına paylaşımları kronolojik olarak görme imkanı da verecek.

İlgili >> Pocket-lint

İLGİLİ HABERLER