Teknoloji

Facebook son güvenlik açığı nedeniyle yüklü bir cezayla karşılaşabilir

facebook portal android teror

Facebook geçtiğimiz hafta 50 milyondan fazla kullanıcı hesabını etkilediği söylenen bir güvenlik açığını kamuoyuyla paylaşmıştı. Söz konusu güvenlik açığını kapatan sosyal ağ, etkilenen kullanıcıları da durumdan haberdar etmişti. Ancak atılan bu adımlar, resmi yetkililerin konuya ilişkin olarak harekete geçmesini engellemedi. Avrupa’da farklı ülkelerin veri koruma kurumları konu hakkında resmi inceleme başlattı.

İlk soruşturmayı İrlanda Veri Koruma Komisyonu başlatırken, İspanya Veri Koruma Ajansı da soruşturmada İrlanda’ya yardımcı oluyor. Her iki kurum da Facebook’un güvenlik açığı ortaya çıkmadan önce GDPR çerçevesinde gerekli önlemleri alıp almayacağını inceleyecek. Facebook tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada şirketin yetkili mercilere incelemede gerekli yardımın yapılacağı belirtildi.

Sosyal paylaşım sitesi, söz konusu incelemenin sonucunda yüklü miktarda ceza ödemek zorunda kalabilir. Şirketin gerekli mevzuata uymamasının tespit edilmesi durumunda yaklaşık 1.4 milyar avro cezaya çarptırılabileceği söyleniyor. Ancak uzmanlar İrlanda’nın yüksek ceza kesmeme konusundaki yaklaşımı nedeniyle cezanın en fazla 9 haneli bir meblağ olmasını öngörüyor.

Facebook maddi ceza dışında başka negatif yansımalarla karşılaşabilir

İrlanda tarafından kesilecek bir cezanın Facebook üzerinde maddi maddi etkisinin dışında başka negatif yansımalarının da olabileceği belirtiliyor. Güvenlik açığından etkilenen kullanıcıların dava açmaları durumunda soruşturmadaki bulgulardan yararlanabileceği ifade ediliyor. Bunun da Facebook’un başına şimdikinden çok daha fazla dert açabileceği söyleniyor.

İLGİLİ HABERLER