Teknoloji

Facebook Snapchat’in sıkıntılarını Onavo sayesinde öğrenmiş

facebook almanya koronavirüs

facebook snapchatSnapchat’in yeni kullanıcı kazanma konusunda sıkıntı yaşadığı, geçtiğimiz hafta açıklanan finans raporuyla ortaya çıkmıştı. Ancak Facebook Snapchat ile ilgili sıkıntıları çok daha uzun süre önce öğrenmiş gibi görünüyor. Şirketin bu bilgilere ulaşmasında internet kullanıcılarının payının olduğunu da en baştan belirtmek gerekiyor.

The Wall Street Journal’da yer alan habere göre; sosyal paylaşım sitesi, Snapchat’in kullanım oranındaki değişimi sahibi olduğu Onavo Protect uygulaması aracılığıyla takip etti. VPN tabanlı bir güvenlik uygulaması olan Onavo Protect, Facebook’a kullanım sıklığı ve uygulamada geçen süre gibi değerlerin Snapchat adına Instagram Hikayeleri’nin çıkışından sonra nasıl azaldığını gösterdi.

Kısacası Facebook Snapchat karşısında uyguladığı stratejinin başarılı olduğunu gerçek zamanlı olarak takip edebildi. Böylelikle stratejinin geleceğine ilişkin kararlar daha rahat biçimde alınabildi.

Facebook Snapchat stratejisi dışındaki kararlarında da Onavo’dan yararlanıyor

Facebook daha önce de önemli kararlar için Onavo’nun uygulama kullanım verilerinden yararlanmıştı. Şirketin WhatsApp’ı satın alma kararında Onavo üzerinden elde edilen verilerin etkili olduğu söyleniyor. Buna ek olarak, Facebook’un canlı video işine girmesinde de Meerkat ve Periscope’un karşılaştığı ilgiyi Onavo sayesinde yakından izlemesinin rol oynadığı iddia ediliyor.

Bu noktada Facebook’un kimsenin verisini gizli olarak toplamadığını belirtmek gerekiyor. Şirket, Onavo Protect’in veri toplama ve bu verilerin kullanımı konusunda yıllardır açık davrandığının altını çiziyor. Uygulamanın bu tarz pazar araştırmalarında kullanıldığı da uzun bir süredir biliniyor. Ancak bunun pek çok kullanıcı tarafından göz ardı edildiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Şirketin bu konuda yaptığı bilgilendirmenin az sayıda kişi tarafından okunduğu rahatlıkla söylenebilir. Son olayda dikkat çeken asıl nokta ise, bilginin toplanmasından ziyade Facebook’un topladığı bilgileri nasıl kullandığı oluyor.

İLGİLİ HABERLER